Er du blant dem som elsker Raymond, digger Kongen av Queens eller synes Kramer i Seinfeld er en artig kar? Da gjør du kroppen din en tjeneste. Foto: Produsentene
Er du blant dem som elsker Raymond, digger Kongen av Queens eller synes Kramer i Seinfeld er en artig kar? Da gjør du kroppen din en tjeneste. Foto: ProdusenteneVis mer

En halvtime er nok

30 minutter med disse morsomme menneskene kan gjøre deg friskere. Sjekk hvordan.

Alt føles mye bedre etter et latteranfall. Nå viser det seg at det ikke bare er godt for sjelen å trekke på smilebåndet. Kroppen din nyter også godt av humor.

Les også: Lykkelige lever lengst

Forskere ved universitetet i California gransket 20 personer som brukte medisiner mot diabetes, høyt blodtrykk og høyt kolesterol.

Alle fortsatte å ta tablettene sine, men halvparten av personene ble også «utsatt» for humoristisk underholdning, i form av komiserie på tv en halvtime hver dag.

Les også: Humor som smertestillende

Mindre stresset

Etter to måneder hadde nivåene av stresshormoner hos komiseerne sunket betraktelig.

Etter fire måneder hadde nivåene av stoffer i kroppen som forårsaker tette blodårer og hjerteproblemer sunket, mens nivåene av det såkalt gode kolesterolet hadde steget. Denne typen kolesterol antas å beskytte mot hjertesykdom.

De av testpersonene som ikke så på komiserie hadde ikke samme positive resultater.

Les også: Danskene lykkeligst i verden

Forventning hjelper også

En tidligere studie gjort av de samme forskerne har vist at selv bare forventningen om en morsom opplevelse gjør godt for helsen. Gleder du deg til å se på tv-komedie vil nivåene av kroppens egne «gladstoffer», endorfiner, stige. I tillegg får du et kick av en type hormoner som styrker immunforsvaret ditt.

Les også: Le deg slank

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare det å le av en artig film kan øke sirkulasjonen i kroppen like mye som trening, og i noen tillfeller like mye som når man tar kolesterolsenkende medisiner.

Ser du en trist film vil imidlertid effekten være motsatt; da reduseres blodgjennomstrømingen i kroppen.