Foto: Panthermedia
Foto: PanthermediaVis mer

En gåtur kan forebygge kreft

Du trenger ikke verken lide deg gjennom blod, svette eller tårer. Bare litt bevegelse er nok.

Du har sikkert hørt det før, men det å bevege seg kan utgjøre en stor forskjell.

En ny undersøkelse viser nemlig at rask gange faktisk kan forebygge 10.000 krefttilfeller i året bare i Storbritannia, ifølge Telegraph.co.uk

Les også: Slik øker kreft-faren

45 minutter er nok

Setter du av 45 minutter daglig til moderat trening, er det nok til å stoppe 5500 årlige brystkreft-tilfeller i Storbritannia, mener kreftforskerene ved World Cancer Research Fund (WCRF).

30 minutters daglig gange er nok til å redusere 4600 tilfeller av tarmkreft i året. Du trenger altså ikke å svette i et helsestudio for at det skal gi en gunstig effekt på helsa.

Men det er selvsagt ikke utelukkende raske spaserturer som hjelper. Sykling, svømming, dansing, hagearbeid og husarbeid skal også redusere kreftrisikoen.

– Bare ved å begynne å spasere, eller å bruke føttene til butikken framfor å ta bussen eller bilen, kan du utgjøre en stor forbedring for egen helse, sier Rachel Thompson, nestleder ved forskningen for WCRF.

Les også: Aerobic eller gåtur, hva er best?

Redusert risiko for livmorkreft

Folk som trener regelmessig har mindre sannsynlighet for å bli overvektige, noe som er en kreftrisiko i seg selv.

Men det er flere grunner til å bevege seg så ofte som mulig; fysisk aktivitet skal nemlig redusere risikoen for å utvikle livmorkreft. Ifølge Lommelegen.no er livmorkreft den femte vanligste kreftformen blant kvinner, og rammer cirka 650 kvinner i Norge hvert år.

To tredjedeler av den britiske befolkningen er ikke klar over at fysisk aktivitet kan redusere kreftrisikoen. Dette er en av årsakene til at veldedighetorganisasjonen har valgt å sette fokus på akkurat dette.