En forelder like bra som to

Det må ikke alltid en mor og far til. Barn klarer seg utmerket godt i livet med bare én.

De nye funnene utfordrer den tradisjonelle troen om at et hjem bestående av en mor og en far, er best for barnet. Foto: Colourbox.com
De nye funnene utfordrer den tradisjonelle troen om at et hjem bestående av en mor og en far, er best for barnet. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ingen tvil om at kjernefamilien i dagens samfunn har fått seg en skikkelig utfordring: I 2008 var det 10.200 ekteskap som ble oppløst ved skilsmisse. 56 prosent av parene som ble skilt hadde barn under 18 år. Av de om lag 10.000 barna som opplevde skilsmisse var rundt halvparten i aldersgruppen 6-12 år, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Man har lenge trodd at det er best for barn å vokse opp i en trygg kjernefamilie med både en mor og en far: - Kjernefamilien er i praksis oppløst, men består som ideal for familiepolitikken, står det på Kjonnsforskning.no.

Men er det så gærent for barn å vokse opp med bare en forelder? Nei, sier en amerikansk forsker.

Les også:
Fem store skilsmissetabber
Skilsmissebarn skilles oftere
Hvorfor skilles vi?

Utfordrer tradisjonell tro

For førsteamanuensis Claire Kamp Dush ved Ohio State University er det ordet stabilitet som er nøkkelordet. Hun mener det er fullt mulig for barn å oppnå den stabiliteten de trenger, ved å vokse opp med enten en forelder eller to. Barn er avhengig av denne stabiliteten for å kunne lykkes i livet og på skolen.

De nye funnene utfordrer den tradisjonelle troen om at et hjem bestående av en mor og en far, er best for barnet, melder Health24.com.

Forskeren er imidlertid usikker på hvor bra det er for barnet hvis den enslige forelderen gifter seg på nytt - særlig hvis det blir nok et mislykket ekteskap som ikke varer.

- Resultatene våre tyder på at det beste for mange barn er å vokse opp i et stabilt hushold, der de ikke må gå gjennom skilsmisse eller andre forandringer i familiesituasjonen, uavhengig om det er et hjem med en forelder eller to, sier Kamp Dush ved det amerikanske universitetet.

15 gode grunner til å være singel

Hard kost for barna

Resultatene baserer seg på en gjennomgang av data der hun har fulgt en rekke husholdninger over hele landet i til sammen 30 år. Det var 5.000 mødre og 11.500 barn med i studien. I motsetning til hva man tidligere har trodd, registerte Dush at det ikke nødvendigvis var en fordel for barn å vokse opp med en mor og en far.

I en del av studien så Dush på samme type husholdninger der den eneste forskjellen var at mødrene enten var alene eller var gift gjennom hele studieperioden. Det var liten forskjell i hvordan barna presterte på skolen og på andre områder i livet.

Slik blir du godt skilt

- Mitt budskap til enslige mødre er å tenke seg ekstra godt om før de går inn i et nytt ekteskap eller slår seg ned med en annen partner. Å være forelder og samtidig ha et romantisk forhold, er hardt arbeide. Med mindre du er skråsikker på at forholdet vil vare, tror jeg det er best at enslige mødre unngår å flytte inn med en romantisk partner. Familieforandringer er hard kost for barna, sier hun i en pressemelding fra Ohio State University.

Studiefunnene er publisert i boken Marriage and Family: Perspectives and Complexities, hvor Dush er medforfatter.

Håndtering av skilsmisse

Hans Holter Solhjell i Foreldrekompetanse.no og Famlab.no synes forskningen er interessant fordi den utfordrer en del tradisjonelle oppfatninger om ekteskapets fordeler for barn. Han sier også at den bekrefter det man vet i forhold til at det er kvaliteten på samværet som er viktig.

- Det er kvaliteten på det sosioemosjonelle miljøet rundt barnet som betyr noe, og i mindre grad hva slags samlivsform foreldrene har. Om moren eller faren er alene med barnet fra barnet er født, eller ganske tidlig, og gir barnet trygghet, omsorg og et normalt utviklende miljø ellers, så klarer disse barna seg like bra som barn som er vokst opp med to foreldre, sier han til DinSide Helse, og legger til at det som er nytt for ham er at det er en risikofaktor hvis mor eller far inngår nytt partnerskap.

- Poenget er at det er de store endringene som kan være stressende for barnet, og derfor kan gi negative utslag. Men også her vet vi at det er veldig utslagsgivende hvordan foreldrene håndterer for eksempel en skilsmisse, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!