Nestlé bruker en ny patentert UHT-behandling (Ultra High Temperature) som benytter høy temperatur under kort tid – fra 30 sekunder til 4 minutter. Foto: Nestlé
Nestlé bruker en ny patentert UHT-behandling (Ultra High Temperature) som benytter høy temperatur under kort tid – fra 30 sekunder til 4 minutter. Foto: NestléVis mer

En barnemat-revolusjon?

Nå skal norske barn få miljøbevissthet inn med teskje.

Hvis du ikke allerede eri villrede når det gjelder barnematprodukter, og er usikker på hva du skal velge og hva du ikke skal velge, så blir ikke saken noe lettere neste uke. For da lanserer Nestlé et nytt barnematprodukt.

Men produktene skiller seg ut på en litt annen måte, ifølge dem selv, for her kommer miljøet i høysetet.

Er dette revolusjonerende? Se hva en norsk ekspert sier om det nederst i artikkelen.

McBarnemat eller helsekost?
Bedre utvalg av barnemat
Feilene nybakte foreldre gjør
Moser anbefalingene om barnemat

Dampkokte råvarer

Alle råvarene i den nye barnematen er dampkokt separat i ulik tid og varmebehandlingen er kortet ned. Nestlé bruker en ny patentert UHT-behandling (Ultra High Temperature) som benytter høy temperatur under kort tid – fra 30 sekunder til 4 minutter.

Ved dampkoking bevares vitaminer, mineraler og viktige næringsstoffer, og dermed inneholder rettene en høyere næringsverdi.

Miljøvennlig emballasje

De fleste barnemiddager kommer i dag i glassbegre, men dette nye matproduktet er i plastikkemballasje. Selve forpakningen rundt er kartong. Hele forpakningen kan dermed gjenvinnes og gjenbrukes.

Ifølge en pressemelding fra Nestlé vil den nye forpakningen redusere utslippet av karbondioksid med 25 prosent.

Produktene er heller ikke tilsatt sukker eller salt, og er uten konserveringsmidler og fargemidler.

Husk å velge riktige leker

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog og forfatter, kjenner ikke til de nye produktene, men spør hvor revolusjonerende dette produktet egentlig kan være?

Må forholde seg til samme forskrift

- Alle barnematprodukter til barn under 3 år må forholde seg til én og samme forskrift, som regulerer næringsinnholdet i produktene. Det hadde vært spennende å se om UHT-behandlingen - som jo ikke er ny i seg selv, faktisk øker det gjenværende innholdet av næringsstoffer i forhold til vanlig produksjonsmetoder, sier Arsky, og tenker da spesielt på vitaminer.

Det oppgis ikke noe om vitamininnholdet på emballasjen.

- Da kan man ikke sammenlikne og se selv. Jeg vet heller ikke om produsentene deklarerer næringsinnhold basert på råvarene eller på analyser av ferdigkokt produkt. Det har også noe å si for tallene vi kan lese av, forklarer Arsky.

Det nye barnematproduktet føyer seg i rekken av andre barnematprodukter som hevder å ikke inneholde noe tilsatt sukker eller salt, i tillegg til konserveringsmidler og fargestoffer. Kan vi stole på dette?

Smaken som får deg til å smile

Kan vi stole på dem?

- Det må vi jo bare. De eneste som eventuelt kan avsløre noe annet er Mattilsynet, dersom de analyserer varen. Så vi får stole på at produsentene holder seg til regelverket og oppgir ALLE ingrediensene i produktene, sier hun.

Angående miljøsatsingen, synes Arsky det er fint at emballasjen kan gjenbrukes i familien, og ikke bare gjenvinnes.

SMåFOLK synes også det er bra at Nestlé er med på å drive utviklingen innen barnemat. Selv lanserer de stadig innovative produkter, som grøt med probiotika og barnesmoothies, samtidig som de er miljøpådrivere. Allerede i fjor lanserte de et mellommåltid i plastbeger.

Slik blir du en miljøguru

Andre oppfordrer også til gjenvinning

- Vi er medlem av Grønt Punkt og oppfordrer på glassene at de skal gjenvinnes gjennom glassgjenvinning. Foreløpig er glassgjenvinningen kommet lengre enn plastgjenvinningen i forhold til innsamlingsstasjoner, men SMåFOLK stiller seg positive til utviklingen i barnematemballasjen, sier klinisk ernæringsfysiolog Helene Jeber i SMåFOLK barnemat til DinSide Helse.

SMåFOLK tilpasser også koketiden i sine middager ved å tilsette ingrediensene på ulike tidspunkt.

- Når vi produserer barnematen vår tilpasser vi behandlingen av våre ingredienser for hver enkelt råvare. Vi koker råvarene med den koketiden som behøves for å bevare råvarens kvaliteter ut i fra næringsverdi og konsistens på best mulig måte, sier Jeber og presiserer at SMåFOLKs barnemat ikke er tilsatt sukker og at barnematen for barn under åtte måneder ikke er tilsatt salt.

I glassene for barn over åtte måneder er det tilsatt salt, men kun i små mengder som holder seg langt under anbefalt maks grense. Det er heller ingen konserveringsmidler eller kunstige tilsetningsstoffer i SMåFOLKs barnemat.

De nye Nestlé-produktene fås i butikken fra 4. mai.