<b>EGENTLIG IKKE SYKE:</b> En av ti nordmenn fyller ut egenmeldingsskjema og holder seg hjemme selv om ikke er syke. Det viser en ny undersøkelse utført av Aon. Foto: Kim Jansson
EGENTLIG IKKE SYKE: En av ti nordmenn fyller ut egenmeldingsskjema og holder seg hjemme selv om ikke er syke. Det viser en ny undersøkelse utført av Aon. Foto: Kim JanssonVis mer

En av ti tar egenmelding uten å være syk

Men nordmenn er langt fra verst i Europa når det kommer til å skulke jobben.

Har du noen gang tatt ut egenmelding på jobben, selv om du ikke har vært syk? Da er du ikke alene.

Rundt om i Europa blir det årlig tatt ut mer enn 120 millioner sykedager som ikke skyldes sykdom. Det viser en fersk undersøkelse gjort av forsikringsgiganten Aon Corporation.

Selskapet har spurt 7.500 arbeidstakere i de største økonomiene i Europa, deriblant Danmark og Norge.

Og de to skandinaviske landene kommer godt ut av undersøkelsen. Faktisk er det i Danmark og Norge færrest svarer at de tar sykedager uten å være syk. I Norge svarer 10 prosent at de gjør det, mens vi må beundre våre danske naboer, der er det nemlig bare 4 prosent som svarer at de blir hjemme fra jobb uten god grunn.

LES OGSÅ: - Tror ikke nordmenn er sykere enn andre

Fotballen har skylden

Aon konkluderer med at de ekstra fridagene koster europeiske bedrifter til sammen hundrevis milliarder kroner. Og selskapet estimerer at flere har tatt ut sykedager i år enn tidligere, fordi europeerne er gale etter å se på fotball.

STEM

Har du noen gang tatt ut egenmelding uten å være syk (Avsluttet)
Nei!(77%) 1656
Ja, det har skjedd(14%) 306
Ja, flere ganger(9%) 184
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Antallet sykedager i år er forventet å være høyere enn tidligere i år, fordi mange arbeidstakere har blitt hjemme fra jobben for å se på fotball-VM i Sør-Afrika.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis dette stemmer, er tallene dårlige nyheter for spanjolene. Spania ble som kjent verdensmestere, og du skal ikke se bort fra at det var noen spanjoler som feiret seieren i stedet for å dra på jobb. Men ifølge undersøkelsen fra Aon er allerede mange spanjoler, hele 22 prosent, villige til å ta seg en sykedag uten god grunn.

Drøyt 21 prosent britiske og irske arbeidere er også villige til å innrømme at de tar en ubegrunnet sykedag i ny og ned. Dobbelt så mange nederlandske arbeidere som norske arbeidere sier at de tar seg en sykedag som fridag.

LES OGSÅ: Arbeidsplasser med gode betingelser

Gode syketall fra Nav

Det er ikke bare den europeiske undersøkelsen som kan fortelle om gode tall innen sykefraværet i Norge. Ferske tall fra Arbeids- og velferdsforvaltningen (Nav) viser nå en markert nedgang i sykefraværet i Norge.

Det egenmeldte sykefraværet gikk ned 4,7 prosent fra første kvartal i fjor (altså før svineinfluensaepidemien virkelig slo til) til samme tid i år. Det egenmeldte sykefraværet er nå på 1,2 prosent.

Det totale sykefraværet ligger etter første kvartal på 7 prosent, noe som er en nedgang på nesten 10 prosent på bare ett år.

– Tallene betyr at vi har 730 000 færre tapte dagsverk enn på samme tid i fjor. Det er likevel for tidlig å si om utviklingen i sykefraværet har snudd, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.