Omlag 50.000 nordmenn lider av hypokondri, flest av dem er kvinner.  Foto: Colourbox
Omlag 50.000 nordmenn lider av hypokondri, flest av dem er kvinner. Foto: ColourboxVis mer

En av fem er hypokondere

Klager til fastlegen om symptomer som ikke finnes.

Nesten en av fem som oppsøker legehjelp er tilnærmet hypokondere, og klager over fysiske symptomer som ikke eksisterer. Det slår den første store australske undersøkelsen om denne problemstillingen fast. Det melder den australske avisa ”The Australian”.

Overdreven bekymring

Forskerne bak undersøkelsen kartla over 10.000 pasienter i allmennlegetjenesten hvor hele 18,5 prosent ble klassifisert som å lide av en somatiseringsforstyrrelse, en sinnstilstand av uhåndterlig frykt eller følelsesmessige voldsomheter.

Les også: Er du hypokonder?

Ikke hypokondri

I Norge antar man at omlag 50.000 nordmenn lider av hypokondri. En sykdom der folk føler at de har en sykdom som de i realiteten ikke har. Ifølge Statens helsetilsyn er det vesentligste kjennetegnet på sykdommen vedvarende opptatthet av muligheten for å ha en eller flere alvorlige og fremadskridende somatiske lidelser.

Redselen varer i minst et halvt år, og medisinske undersøkelser virker ikke beroligende. Man kan selv ha en anelse om at angsten er overdreven, men klarer likevel ikke å kontrollere den.

Les også: Syke menn klager mest

Ifølge leder i Allmennlegeforeningen, Jan Emil Kristoffersen antar man at minst 30 prosent av alle konsultasjoner hos fastlege, dreier seg om helseplager relatert til psykisk lidelse eller livsbelastninger.

- Pasientene vil ofte ha både kroppslige og psykiske symptomer og kan være engstelige for alvorlig sykdom som kreft eller lignende. Det er ikke riktig å kalle dette hypokondri, fordi det er normale menneskelige reaksjoner. Hypokondri som en psykisk lidelse i seg selv er en relativt mye sjeldnere tilstand, sier Kristoffersen til DinSide Helse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kroppslige problemer

Frykten, man opplever ved en somatiseringsforstyrrelse, er ofte sentrert til en kroppsdel, og ofte har man et innbilt problem med den kroppsdelen.

- De har en overdreven bekymring for kroppslige symptomer, og bekymringen er så intens at de har hyppige konsultasjoner med leger - og lar seg ikke berolige til tross for negative resultater, sier en av forfatterne bak studien og leder av Monash University's School of Primary Health Care, Leon Piterman.

Somatiseringsforstyrrelser og hypokondri gjør det ikke bare vanskeligere for legene å diagnostisere underliggende tilfeller av depresjon eller angst, de fører også til økte helsekostnader.

- Denne sykdommen er både vanskelig å oppdage og behandle, sier Piterman og legger til;
- Så snart fysiske årsaker er utelukket bør man avslutte utredningen, og i de tilfellene hvor det er behov henvise pasienten videre til psykolog eller psykiater. Men unngå stigmatisering av pasienten.

Les også: Hun blåser i om du er syk