<strong><b>IKKE EN SMS:</strong> </B>En slik tekstmelding består ofte ikke av bare én SMS, men flere som sys sammen. Du blir fakturert for hver enkelt SMS, som kan gjøre tekstmeldinger dyrt i utlandet.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
IKKE EN SMS: En slik tekstmelding består ofte ikke av bare én SMS, men flere som sys sammen. Du blir fakturert for hver enkelt SMS, som kan gjøre tekstmeldinger dyrt i utlandet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Emoji-fella kan gjøre vanlige SMS-er dyre i utlandet

Én lang tekstmelding koster som mange små. Spesielt hvis du bruker mange smilefjes.

Publisert
Sist oppdatert

Etter å ha vært i utlandet fikk en Netcom-kunde en overraskende høy telefonregning. Hele 845,50 kroner stammet fra SMS-er, noe kunden antok var en teknisk feil.

Netcom kunne fortelle at regningen stemte på en prikk. Saken fikk avslag i Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon og kunden måtte betale alt sammen.

Men hvordan i alle dager kunne helt vanlige tekstmeldinger bli dyre?

Både fordi prisene i seg selv kan være høye, fordi SMS-er fortsatt fungerer på samme måte som i 1993 og fordi moderne smilefjes fort kan bli sure.

LES OGSÅ: 10 tips til en lavere mobilregning i utlandet

Så mye koster én SMS

   
Sverige/Spania  
 Netcomkr 0,62
 Telenor/dJuicekr 0,64
 Chesskr 0,39/0,59
 Talkmorekr 0,39
 OneCallkr 0,39
   
USA  
 Netcomkr 3,99
 Telenor/dJuicekr 3,99
 Chesskr 1,99
 Talkmorekr 0,39
 OneCallkr 1,99
   
Thailand  
 Netcomkr 3,99
 Telenor/dJuicekr 3,99
 Chesskr 1,99
 Talkmorekr 2,49
 OneCallkr 2,50

Her er noen eksempler på pris per SMS fra utlandet, som ikke inngår i dine faste månedlige utgifter:

Det er altså først og fremst når du beveger deg ut av Europa at prisene kan bli stive. For eksempel koster det 3,99 kroner å sende én SMS fra USA med Netcom, Telenor og dJuice, mens Talkmore bare krever 39 øre.

LES OGSÅ: Fortsatt dyrt å ringe fra utlandet – se prisforskjellen

Én melding deles opp i mange SMS-er

Om ikke disse prisene var høye nok, blir de fort enda høyere, for nå blir det litt teknisk: Du må nemlig skille mellom én SMS og en tekstmelding.

SMS står for «short message service», og det er nettopp det det er: En SMS kan ikke være mer enn 160 tegn lang. Dette husker du kanskje fra det glade 90-tall, og slik har det vært siden GSM-nettet åpnet i Norge i 1993.

<strong><b>KOSTBART:</strong> </B>Grafiske smilefjes, «emotikoner», gjør at du får enda mindre å gå på per SMS, og kan gjøre lange tekstmeldinger enda dyrere. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
KOSTBART: Grafiske smilefjes, «emotikoner», gjør at du får enda mindre å gå på per SMS, og kan gjøre lange tekstmeldinger enda dyrere. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX Vis mer


Det betyr at meldinger på over 160 tegn blir delt opp i flere SMS-er, som sys sammen hos mottakeren til én tekstmelding. En beskjed kan derfor raskt bestå av for eksempel fire SMS-er, og koste nesten 16 kroner å sende fra USA.

LES OGSÅ: Skru av roaming i utlandet selv om du bruker WiFi

Unngå smilefjes

Her er en melding på nøyaktig 160 tegn, som er maksgrensen for én SMS: «Hei! Her i utlandet er det jommen fint. Vi har sett masse forskjellig som de trolig bare har i utlandet. Det er mye varmere her enn i Norge, også. Og billigere.»

Legger du til så mye som ett punktum her, blir meldingen delt opp i to SMS-er, og prisen doblet. Og så videre. I tillegg vil tekstmeldinger som består av flere SMS-er få en noe lavere tegngrense, da selve delingen også krever plass.

<strong><b>TELL SELV:</strong> </B>Ved å følge med på nedtellingen i SMS-appen din kan du se hvor mange SMS-er du er i ferd med å sende. På iPhone (øverst) må du dele de to tallene selv for å telle antall SMS. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TELL SELV: Ved å følge med på nedtellingen i SMS-appen din kan du se hvor mange SMS-er du er i ferd med å sende. På iPhone (øverst) må du dele de to tallene selv for å telle antall SMS. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Ikke nok med det: Så fort du bruker ett eneste grafisk smilefjes, «emotikoner», fyller SMS-ene seg opp enda raskere. Da endres nemlig formatet på tekstmeldingen din, og maksgrensa for én SMS faller ned til et sted under 70 tegn.

Løsningen er å heller skrive ut følelsene dine med vanlige tegn som «:)» og «<3».

LES OGSÅ: Tekstmeldingen «Fortsett utland» kosta 16.000,-

Følg med på tallene

For å unngå kostbare tekstmeldinger, kan du også sørge for at meldingsappen din teller antall tegn og dermed antall SMS-er du er i ferd med å sende.

På iPhone kan du gå til «Innstillinger», «Meldinger» og skru på «Vis antall tegn». I Googles egen Messenger-app til Android dukker både tegn og antall SMS-er opp til høyre over tastaturet.

I begge disse appene må du skrive så og så langt før tellingen begynner, og er du i utlandet, gjelder det å følge med om du er en ivrig tekster. Blir det langt kan det lønne seg å sende meldingen som én MMS, eller enda bedre: Vente til du har wifi for å sende beskjeden over internett.

LES OGSÅ: 9 triks for å kutte dataregningen – både i Norge og i utlandet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer