Elskov og kjærlighetsmidler

Elskov og kjærlighetsmidler
Nærmest til alle tider har mennesker jaktet på stoffer som ved å bli spist eller drukket, kunne bedre ens egen seksuelle lyst og evne, eller de kunne vekke attrå og begjær hos partner. Man har lett etter seksualitetens energikilder i form av drikker, pulver, salater, posteier, tabletter og mye annet.

Av psykolog og sexolog Elsa Almås

Ordet Afrodisiaka er gresk og skriver seg fra den greske kjærlighetsgudinnen Afrodite. Arfrodisiaka er det samme som elskovsmidler, og det er det samme som kjærlighetsmidler.

Afrodisiaka omtales i Bibelen, de er avbildet på gamle egyptiske krukker, de er utbredt i Europa, Amerika og i Østen fra urtid til våre dager. Nærmest til alle tider har mennesker jaktet på stoffer som ved å bli spist eller drukket, kunne bedre ens egen seksuelle lyst og evne, eller de kunne vekke attrå og begjær hos partner. Man har lett etter seksualitetens energikilder i form av drikker, pulver, salater, posteier, tabletter og mye annet.

Naturen har tilbudt former på røtter, blomster, sopper og blader som har liknet på kjønnsorganer. Disse har vært brukt som afrodisiaka. Noen kulturer har betalt dyre dommer for pulveriserte horn fra nesehorn. Bie-vinger, østers, flaggermus blod blandet med selmelk, reddiker, elefantsæd og masse annet har vært anvendt til seksualitetens fremme. I mer moderne tid har stoffer som for eksempel E- vitamin vært skuddet som mulige afrodisiaka.

Det foreligger få eller ingen vitenskapelige studier som påviser seksualfremmende egenskaper hos noen stoff, annet enn at alt det som generelt er godt for kroppen, også gjør den mer opplagt til sex.

Vi skal heller på ingen måte se bort fra at troen på et afrodisiakum, er seksualfremmende i seg selv. Den som ønsker bedre sex, og som anstrenger seg for å bringe noe til veie som har ord på seg for å være seksualstimulerende, har allerede forberedt hele sin psykologi på å bli seksuelt stimulert - og vips: Med det var hensikten oppnådd.

Menneskekroppen er nå en gang slik innrettet at vi kan oppnå svært mye gjennom forventning. Det samme gjør det uhyre vanskelig å kontrollere afrodisiaka vitenskapelig, men det gjør det altså lettere å oppnå effekt hos den enkelte.

Dessverre har endel av de gjennom tidene brukte afrodisiaka vært ganske giftige. Det gjelder ikke minst endel spesielle frukter, blant annet en som fikk tilnavnet kjærlighetseple. Spansk flue, et pulver som ble fremstilt av oppmalt biller, som virket irriterende på hannens urinrør og utvidet blodårene på penis, hadde smerter og tarmsår som bivirkning. Cannabis, giften som blant annet finnes i hasj har vært tillagt elskovsfremmende egenskaper. Det samme gjelder alkohol. At de også fremmer avhengighet, er en svært beklagelig bivirkning. Med sentralstimulerende midler som kokain og amfetamin er avhengighetsrisikoen mildt sagt betydelig, og de seksualfremmende egenskapene er uvisse.

Ginsengrot har rykte om å forbedre potensen hos menn. Yohimbin - et stoff som utvinnes fra roten av en afrikansk plante, har vært brukt i noe som kalles kjærlighetskonfekt, ohimbin er fremdeles brukt som elskovsfremmer flere steder på jorden, uten at effekten kan bevises vitenskapelig.

Så lenge det finnes seksuell lyst og glede, vil det også være interesse for å intensivere både lysten og gleden. Derfor vil afrodisiaka alltid være aktuelt for den seksualitetselskende del av enhver befolkning. Kanskje vil man derfor en dag finne stoffer, uten alvorlige bivirkninger, som er seksualfremmende utover det at man blir kåt bare ved tanken på å sette til livs et afrodisiakum.
I mellomtiden kan vi vel ikke si at vi er fullstendig hjelpeløse - eller hva?