LETTERE SAGT ENN GJORT: Skatteetaten har fleksible regler for deg som ønsker å leie inn privat arbeidskraft i hjemmet. Men å registrere det korrekt på Skatteetatens hjemmesider er langt fra like enkelt.  Foto: ALL OVER PRESS
LETTERE SAGT ENN GJORT: Skatteetaten har fleksible regler for deg som ønsker å leie inn privat arbeidskraft i hjemmet. Men å registrere det korrekt på Skatteetatens hjemmesider er langt fra like enkelt. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

Elleve steg for å finne riktig skjema hos Skatteetaten

Hvor vanskelig er det å lenke til riktig skjema?

Ønsker du å leie inn en nevenyttig venn eller nabo til å gjøre en jobb for deg, er det flere muligheter for å gjøre dette - uten at det er å regne som svart arbeid.

Men for å registrere dette riktig måtte vi gjennom elleve, de fleste av dem unødvendige, skritt på Skatteetatens hjemmesider.

KALKULATOR: Slik blir din skatt i 2015

Enkelt i teorien

Ordningen er fleksibel og bra. Du kan eksempelvis betale noen inntil 6.000 kroner for å utføre arbeid i hus og hjem, uten at dette medfører skatt eller moms for verken deg eller arbeidstaker.

For større oppdrag kan du faktisk betale helt opp til 60.000 kroner uten at det utløser krav om moms eller arbeidsgiveravgift, men for beløp over 6.000 kroner må arbeidstakeren skatte av beløpet.

Så langt høres dette veldig greit ut.

Vanskelig i praksis

Men for at dette skal gjøres riktig må du «bare» fylle ut et skjema på Skatteetaten. Og det er her det begynner å bli trøblete.

Ikke mindre enn elleve klikk måtte vi gjennom for å finne fram til det riktige skjemaet:

 Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Først blir vi ledet til feil skjema, og ender opp med å søke manuelt på skjemanavnet det henvises til allerede i det tredje skjermbildet. At vi har kommet til feil skjema oppdager vi først når vi forsøker å fylle ut, og forstår at «her er det noe som ikke stemmer».

Vi stiller oss spørsmålet - hvor vanskelig skal det være å lenke til riktig skjema?

Skatteetaten svarer

Etter at vi tar kontakt med Skatteetaten retter de opp feilen og kuttet ned antall ledd man må klikke seg gjennom for å finne riktig skjema.

- Takk for at du gjorde oss oppmerksom på at en lenke viste til feil side. Vi jobber hele tiden med å gjøre det enklere å finne frem på nettsidene våre. Vi oppfordrer alle som finner feilaktige lenker eller har innspill til forbedringer til å kontakte oss på via denne siden, uttaler Anne Kirkhusmo, presseansvarlig i Skatteetaten til Dinside.

Resultatet er nå at man kommer raskere til riktig skjema, men at det fortsatt er unødvendige skritt både for skattefrie småjobber og kjøp av tjenester inntil 60.000.

Etter vår mening bør vinduet med innlogging til ID-porten komme allerede første gang det henvises til skjema A04. Etter at man har logget inn med MinID, BankID, Buypass eller Commfides må man tas rett til utfyllingsfeltene i skjemaet.

Heldigvis finnes det en enda løsning

Skal du benytte deg av betalte vennetjenester, er imidlertid den gode nyheten at du også kan benytte nettsiden handlehvitt.no.

De har nemlig klart det Skatteetaten ikke gjorde, nemlig å vise veien til riktig skjema på en enkel måte, i tillegg til at du finner et enkelt avkrysningskjema som hjelper deg å bekrefte at du oppfyller kravene for momsfri og skattefri kjøp av tjenester.

 Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Vet du om flere eksempler på tungvint kommunikasjon med det offentlige? Tips oss i debatten!