Elendig service hos futen

Vanlig praksis er at kunden får rett, selv om han ikke nødvendigvis har rett. Staten opererer tydeligvis med et annet prinsipp: Du har all skyld, inntil du selv klarer å bevise det motsatte.

Likningskontorene har fått mye pepper de siste dagene.

Først kom historiene om alle som har fått problemer med leveringen av selvangivelsen via Internett, og det til tross for at de hadde fått skjermkvittering på at alt var i orden.

I stedet for å få penger tilgode før sommerferien, har de altså fått purring, og varsel om straffeskatt på 30 prosent på grunn av manglende selvangivelse.

Det er irriterende.

Enda verre har det vært at mange skattebetaler har fått følelsen av å ikke bli trodd av likningskontorene, når de har kommet for å klage.

Vil undersøke


Etter undertegnedes oppfatning er det derfor på høy tid at skattedirektør Bjarne Hope, i følge Aftenposten, nå vil undersøke om noe har gått galt med leveringen av årets selvangivelser over Internett.

- "Men vi har ingen indikasjoner fra systemfolkene våre på at det skulle være noe galt i leveringsperioden, sier skattedirektør Bjarne Hope.

Han ber folk henvende seg til sitt ligningskontor og gjøre oppmerksom på forholdet."

Sure brev & umulig å få kontakt

En av våre lesere kom med følgende hjertesukk:

- Jeg fikk nylig en purring på levering av selvangivelsen på grunn av sykdom hos min regnskapsfører. Selvangivelsen og purringen har altså krysset hverandre i posten, sier Verwoerd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg synes det er alminnelig høflighet å ta med en setning à la: "Vennligst se bort fra denne henvendelsen hvis Deres selvangivelse ble sendt etter ovennevnte dato." Dette er en setning som alltid tas med i purringer fra f.eks. bedrifter.

- I tillegg mottok jeg en rekke trusler om hva som kan tenkes å skje med meg videre. Neste uhøflighet kommer når jeg prøver å ringe Likningskontoret. Der får jeg en automatisk telefonsvarer som først opplyser at alle linjer dessverre er opptatt, ber meg om å ringe igjen, for så å bryte linjen.

- Igjen, det normale er at du blir satt på vent til det blir en ledig linje. Det kan være kjedelig nok, men da slipper du i det minste å ringe om igjen, og får ofte beskjed om hvor lenge du kan regne med å vente.

- Her påfører imidlertid Oslo Likningskontor deg i stedet en oppkoplingsavgift for hvert eneste forsøk. Og nå etter ca femten forsøk på litt forskjellige tider, er resultatet det samme: Opptatt.

Jeg vet ikke om jeg må prøve tre ganger til eller tredve ganger til, før jeg får napp.

- Jeg synes dette er en temmelig uhøflig måte å behandle kundene på, avslutter Verwoerd.

Er vi bortskjemte?

Vi har også prøvd å kontakte likningskontoret i Oslo via telefonen, og opplevde det samme som vår frustrerte leser.

Vi skjønner likevel godt at likningskontoret har mye å gjøre akkurat nå, og at det derfor ikke er like lett å svare på telefonhenvendelser. På den annen side kommer vel neppe den enorme pågangen som en stor overraskelse. Hva med å øke bemanningen på sentralbordet i slike perioder?

Og hvorfor i all verden må enhver henvendelse fra likningskontoret skrives som om du bevisst er en skattesnylter?

Gi oss din mening i stemobjektet til venstre, eller i diskusjonsgruppen nederst.