Elektroniske skattekort blir innført

Om noen år slipper du å levere skattekort til arbeidsgiveren din.

Skattekortet skal mot slutten av 2013 bli sendt elektronisk. Foto: Kristina Picard
Skattekortet skal mot slutten av 2013 bli sendt elektronisk. Foto: Kristina Picard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fristen for å levere skattekort til arbeidsgiveren går snart ut. Leverer du ikke, risikerer du å blir trukket 50 prosent av lønnen neste måned.

Det at du må få tilsendt en papirlapp i posten, som må videreleveres til arbeidsgiver, er en tungvinn, kostbar og gammel løsning. Det har myndighetene innsett, derfor er arbeidet med et nytt og moderne system godt i gang.

Den nye ordningen vil innebære at arbeidsgiveren kan hente skatteopplysningene elektronisk, slik at du slipper å levere papirlappen fra arbeidsgiver.

Sparer penger

Prosjektet med nytt eSkattekort skal koste myndighetene 30,4 millioner kroner. Målet er at ordningen skal gi samfunnsøkonomiske gevinster og spare for Skatteetaten for store ressurser. Dessuten skal det gjøre hverdagen enklere for både bedrifter og ansatte.

Astrid Mjærum i Skatteetaten Foto: Skatteetaten
Astrid Mjærum i Skatteetaten Foto: Skatteetaten Vis mer


- Dette gir klare forenklinger for arbeidsgiverne. Det gir også en forenkling for den enkelte skattyter som ikke lenger behøver å informere arbeidsgiver om nytt eller endret skattekort, meldte regjeringen i Statsbudsjettet for 2012.

Går alt etter planen blir eSkattekort innført mot slutten av 2013, med virkning fra inntekståret 2014.

Sjekk opplysningene

Selv om løsningen gjør at du slipper å levere skattekortet, vil du fortsatt ha ansvaret for at skatteopplysningene til en hver tid er korrekte.

Skatteetaten er ikke bekymret for at folk blir dårligere til å sjekke opplysningene med automatisk ordning.

- Vi tror at dette vil bli omtrent som i dag. Skatteyter vil fremdeles få tilsendt opplysninger om skattekortet og grunnlaget for beregningen, enten på papir eller elektronisk, sier kommunikasjonsdirektør Astrid Mjærum i Skatteetaten, til DinSide.

SKATTEKORT: Dette bør du sjekke før du leverer

Christian Meyer i Norsk senter for informasjonssikring Foto: Norsis
Christian Meyer i Norsk senter for informasjonssikring Foto: Norsis Vis mer


Økt sikkerhet

Skattekortet inneholder personinformasjon som lett kan misbrukes, for eksempel fødselsnummer. At disse papirene etter hvert ikke skal bli sendt i posten, blir godt mottatt av personer som jobber med informasjonssikkerhet.

- Det er veldig bra at skattekortet føyer seg inn i rekken over opplysninger som blir sendt elektronisk, sier Christian Meyer i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis).

Selv om ordningen er etterlengtet, er det, ifølge Meyer, et kvalitetstegn at den ikke hasteinnføres.

- Jeg synes slike store prosjekter skal ta tid å spekke, slik at det blir sjekket skikkelig om det fungerer før utrulling, sier Meyer til DinSide.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!