Det er ikke mulig å endre skattekortet elektronisk på Skatteetatens nettsider. Grunn: personopplysninger på avveie.  Foto: Skatteetaten
Det er ikke mulig å endre skattekortet elektronisk på Skatteetatens nettsider. Grunn: personopplysninger på avveie. Foto: SkatteetatenVis mer

Elektronisk skattekortbestilling stengt inntil videre

Etter fem dager leter Skatteetaten fremdeles etter feilen.

Da uvedkommende fikk tilgang til andres personopplysninger torsdag kveld, ble tjenesten for endring og bestilling av skattekort på skatteetaten.no umiddelbart stengt.

Fem dager senere har Skatteetaten fremdeles ikke funnet feilen.

Saken minner om den såkalte Kenneth-saken fra fjorårets utlegging av selvangivelsen. Denne gangen er det imidlertid ikke Altinn, men Skatteetatens egen løsning, som byr på problemer.

Høysesong for endring

I januar kan det være opptil 6.000 skattekortbestillinger daglig på skatteetaten.no. Det er med andre ord et svært dårlig tidspunkt å ha problemer med løsningen, og det ser heller ikke ut til å være noe umiddelbar løsning på problemet.

– Vi åpner ikke løsningen igjen før vi er helt trygge på at årsaken til feilen er funnet og rettet. Vi håper selvfølgelig at dette kan skje så snart som mulig. Våre teknikere og leverandørens folk har jobbet døgnet rundt, og leter langs flere spor og hypoteser. Vi har eliminert flere hypoteser. Området hvor feilen kan ligge er innsnevret, og vi har tro på at vi skritt for skritt nærmer oss årsaken til feilen slik at vi kan rette den, skriver direktør Jan Christian Sandberg i Skattedirektoratet i en e-post til DinSide.

Les også: Mange bør endre skattetrekket

Finnes andre løsninger

Til vanlig vil ikke Skatteetaten endre skattekort per telefon. Men nå som den elektroniske løsningen er nede, stiller veilederne opp og hjelper til med bestillingen. Husk å ha tallene dine klare når du ringer på 800 80 000.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan også gjøre det på gamlemåten og sende inn endringsskjema på papir. Papirskjemaet kan lastes ned på skatteetaten.no eller bestilles ved å sende en SMS til 02111.

Slik bruker du SMS-tjenestene:

  • For å få tilsendt skjema for endring av skattekort: Skriv SKJEMA ‹mellomrom› fødselsnummer (11 siffer)
  • Tjener du mindre enn 39 950 kroner, kan du bestille frikort: Skriv FRIKORT ‹mellomrom› fødselsnummer (11 siffer)
  • Har du flere arbeidsgivere kan du bestille kopi av skattekort: Skriv KOPI ‹mellomrom› fødselsnummer (11 siffer)
  • PIN-kodebrev: Skriv PINKODER ‹mellomrom› fødselsnummer (11 siffer)

Bestem skattetrekket selv

Er du redd for at skattetrekket er for lavt må du ikke vente på nytt skattekort for å gjøre noe med det. Du kan nemlig bestemme hvor mye du trekker i skatt, så lenge det er mer enn det som er angitt på skattekortet. En e-post eller telefon til lønnsavdelingen er alt som skal til for å øke skattetrekket.

Ønsker du å sette skattetrekket ned, må du imidlertid endre skattekortet. Får du ikke ordnet dette i tide til februarlønningen, vil uansett skattetrekket utjevne seg når du endrer skattekortet. For mye skatt i årets første måneder, betyr mindre skatt resten av året.

Les også: Du kan kjøpe skattefrie tjenester for 60.000 hvert år