Eldre med spiseforstyrrelser ber om hjelp

Spiseforstyrrelser er ikke bare et ungdomsfenomen. Professor Jorunn Sundgot-Borgen får oftere og oftere henvendelser også fra eldre som sliter.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sundgot-Borgen sier til Mozon.no at det er svært viktig å være oppmerksom på at spiseforstyrrelser slett ikke bare er et ungdomsproblem.

Utspillet kommer etter at britisk forskning har vist en kraftig økning i spiseforstyrrelser blant gutter og unge menn de siste årene

- De siste årene har jeg fått et økende antall henvendelser fra både kvinner og menn i alle aldersgrupper som trenger hjelp. Jeg snakker om folk helt opp i 65 års alder, sier Sundgot- Borgen, som jobber ved Norges Idrettshøgskole og har forsket mye på spiseforstyrrelser.

Det er de siste to årene professoren har begynt å få henvendelser også fra eldre mennesker.

- Henvendelsene kommer gjerne hvis vedkommende har lest om en som har fått hjelp for lidelsen sin. Det gir håp. Mange av dem som har slitt med dette i flere år har også mange andre problemer, som alkoholproblemer og andre psykososiale problemer. Dette er ofte veldig sammensatt, forteller Sundgot-Borgen.

Lær mer om spiseforstyrrelser på Lommelegen:

Barna ber om hjelp

Hun forteller at også barna til eldre mennesker henveder seg til henne og er bekymret fordi de har oppdaget at foreldrene sliter med en spiseforstyrrelse.

- Noen ganger er dette blitt et problem for familiemedlemmene også, fordi den det gjelder ikke vil delta i sosiale sammenhenger der det serveres slik og sånn mat og lignende, sier Sundgot-Borgen.

Det finnes ikke tall på hvor mange eldre som har spiseforstyrrelser, men forekomsten er trolig ikke veldig høy, ifølge professoren.

Et senter for spiseforstyrrelser i USA har gitt et anslag:

Hun har inntrykk av at mange eldre som har en spiseforstyrrelse har slitt med problemet i mange år.

- Jeg tror noen av dem har fått sykdommen i ungdomsårene. Det er nok mange forhold som har gjort at de har kommet i en så komplisert situasjon, sier professoren.

- Legen må være oppmerksom

Hun sier det ikke er lett for eldre å søke hjelp for slike problemer.

- Det er svært skambetinget å være 60 år og innrømme at du kaster opp. For mange er det også forholdsvis enkelt å skjule, for eksempel fordi de bor alene Da de eldre i dag var unge, var det ikke vanlig å snakke om dette, mens i noen ungdomsmiljøer i dag tror jeg nesten det har blitt litt trendy å snakke om spiseforstyrrelser, dessverre, sier Sundgot-Borgen.

Les også: Sex-fokus skader unge jenter:

Hun ber allmennlegene være oppmerksomme på problemet.

- Når en kvinne på rundt 60 år kommer til legen, og vedkommende lege ikke finner svar på den såre halsen eller mageproblemene hennes, bør legen også spørre om vekt-, spising- og treningshistorie, oppfordrer Sundgot-Borgen.

Sliter med sorgen

Daglig leder Ellen Berg Ottesen ved Interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser (IKS) i Oslo sier de jevnlig får telefoner fra godt voksne.

- Det dreier seg mest om voksne kvinner eller pårørende til godt voksne kvinner. Vi har hatt telefoner fra kvinner på over 70 år, og på sommerleirene og kursene våre har vi kvinner over 50 år, forteller Berg Ottesen.

Hun har besvart telefoner hos IKS siden 1992 og har hatt samtaler med godt voksne i hele denne perioden.

- Mange godt voksne har sittet med en stor grad av en følelse av at de bare må ”se å ta seg sammen”, men så har årene gått, og de har blitt mer og mer selvanklagende. Etter hvert innser noen at det ikke er mulig for dem å løse problemene alene, forteller hun.

- Flere gir uttrykk for at det hadde vært så godt om de hadde visst mer før, og om det hadde vært en større åpenhet rundt problemet tidligere. Mange av disse menneskene sliter med en svært stor sorg fordi de føler at de har tapt så mange år i spiseforstyrrelsen, sier Berg Ottesen.

IKS tar imot henvendelser fra mennesker i alle aldre og begge kjønn, både mennesker som er rammet selv, eller pårørende eller andre medmennesker.

IKS i Oslo har telefonnummer 22940010. Du kan være anonym når du ringer, og henvendelsen vil bli besvart av en person som selv har personlig erfaring med spiseforstyrrelser. Berg Ottesen oppfordrer også interesserte til å delta på IKS sin fagdag 4. oktober. Les mer her:

Først publisert: 17.08.2007
Sist oppdatert: 19.09.2007