Ekstremt stor pågang hos Altinn

Svært stor pågang gjør det vanskelig å få sjekket selvangivelsen.

Det er ekstremt mange som ønsker å sjekke selvangivelsen nå. På grunn av den store pågangen, er det ikke sikkert du får tilgang akkurat nå. Da er det bare å smøre seg med tålmodighet. Foto: Minid
Det er ekstremt mange som ønsker å sjekke selvangivelsen nå. På grunn av den store pågangen, er det ikke sikkert du får tilgang akkurat nå. Da er det bare å smøre seg med tålmodighet. Foto: Minid Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag klokken 08 ble selvangivelsen for 2010 tilgjengelig på nett. Men publiseringen av alle landets selvangivelser har gått alt annet enn smertefritt.

I dag ble pågangen rett og slett for stor for Altinn. Kort tid etter at selvangivelsen ble tilgjengelig kollapset Altinn.

Altinn er nettportalen som har ansvaret for å drifte og levere elektroniske skjemaer til offentlige myndigheter, deriblant selvangivelsen. Først kom beskjeden:

«Det er for tiden mye trafikk på Altinn. Dette gjør at Altinn går tregt, og man kan oppleve at man ikke får tilgang. Prøv igjen senere»

Midt på dagen kom den samme beskjeden som følger oss inn i ettermiddagen:

«Altinn er utilgjengelig. Vi beklager de ulempene nedetiden medfører.»

MANGLER: Skatteetaten har tatt bort menyvalget som leder til skatteoppgjøret for 2010.
MANGLER: Skatteetaten har tatt bort menyvalget som leder til skatteoppgjøret for 2010. Vis mer


Etter 11:55 ser vi også at muligheten for å gå direkte til skatteoppgjøret fra MinSide.no er tatt bort fra venstremenyen (se skjermdump til høyre).

- Beklager

DinSide har forsøkt å få informasjonsansvarlig Jørgen Ferkingstad hos Altinn i tale siden i dag tidlig, både via telefon og SMS. Vi har verken fått svar eller tilbakemeldinger om hva som skjer videre. Ei heller har Altinn lagt ut ny informasjon på nettsidene sine i ettermiddag. På informasjonsportalen Norge.no står det bare det samme som vi har sett i hele dag:

På grunn av stor pågang er det akkurat nå vanskelig å få tilgang til selvangivelsen på nett. Dette gjelder også selvangivelsen på Minside. Vær tålmodig og prøv litt senere!

Raser mot Altinn

Tjenesten knelet etter at cirka to hundre tusen har forsøkt å logge seg på i morgentimene. Ikke et spesielt høyt tall sett i forhold til antall skatteytere i Norge.

Flere av DinSides lesere raser mot Altinn, som ikke har klart å takle presset fra alle som vil sjekke skattetallene sine.

«Når ikke engang de kan ta høyde for skatteoppgjøret, hva ville da skjedd i en landsdekkende katastofesituasjon? Jeg er oppgitt!», skriver leseren som går under pseudonymet «Reborn».

«Rart de ikke har kapasitet nok på sidene, dette går jo igjen hvert år!», skriver DinSide-leseren «backern».

«For dårlig, og vitner om lav kompetanse hos de som tilrettelegger offentlige tjenester på nett. Skuffende!», skriver leseren «TheJE»

Les flere kommentarer og delta i debatten her

Mange skal ha fått sjekket

Ifølge Skatteetaten er det imidlertid ikke alle som har hatt problemer med å logge seg inn i dag.

- Det er veldig mange som logger seg inn på én gang, så derfor går det så tregt. Men vi vet også at det er mange som har kommet seg inn og sjekket selvangivelsen, sier Eva Karin Dahle Rabben, senior kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten til DinSide.

Når sidene er oppe og går igjen: Slik logger du deg inn