Ekstrakjøring gir skattefradrag

Omvei til barnehagen gir ekstra foreldrefradrag.

POST 3.2.10: Du kan ha rett på fradrag for flere utgifter enn de som er oppfylt på den tilsendte selvangivelsen. Foto: PER ERVLAND
POST 3.2.10: Du kan ha rett på fradrag for flere utgifter enn de som er oppfylt på den tilsendte selvangivelsen. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om alle nå skal ha fått tilgang på selvangivelsen for 2011, er det likevel mange som ikke gjør endringer. Dermed kan de gå glipp av en rekke skattefradrag.

Dette gjelder ikke minst de ekstra kilometerne man kjører ved bringing og henting i barnehagen.

Fradrag for ekstra kjøring

At man får fradrag for reiser til og fra jobb over et visst antall kilometer, er kjent for de fleste. Det samme gjelder foreldrefradraget for dokumenterte utgifter til pass av barn, som barnehage, dagmamma og SFO.

Det mange derimot glemmer, er at man også kan få fradrag for ekstrakjøring til og fra barnehagen.

Er det slik at barnehagen ikke ligger på vei til og fra jobb, men krever at du må kjøre omvei, har du fradragsrett for denne ekstrakjøringen.

Bruker du bil, beregnes kostnaden til kr 1,50 per kilometer. Bruker man rutegående transportmiddel til bringing og henting, som buss, får man dekt billettkostnadene. Disse utgiftene trenger man ikke å dokumentere.

Les også: I år får alle selvangivelsen på papir

Innenfor fradragsgrensen

Fagsjef Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen tror det er fort gjort å glemme denne delen av foreldrefradraget ved levering av selvangivelsen.

– Svært mange fyller ikke ut noe ekstra på selvangivelsen. Dessuten er utgifter til barnehage og SFO som regel forhåndsutfylt i selvangivelsen. Dermed vil mange kun sjekke at de oppførte tallene stemmer, sier Nilsen til DinSide.

Fradragsgrensen for foreldrefradraget, som er post 3.2.10 på selvangivelsen, er 25.000 for ett barn og inntil 15.0000 for hvert ytterligere barn. Altså må fradraget for ekstrakjøringen ligge innenfor disse grensene.

– Mange foreldre vil ha utgifter som ligger godt innenfor fradragsgrensen, ikke minst de som har ett større og ett mindre barn, sier Nilsen.

Slik regner du ut fradraget for ekstrakjøringen:

Hvis barnehagen ligger i en annen retning enn jobben, og merkjøringen blir 6 kilometer hver dag, utgjør dette 1.380 kilometer om du jobber 5-dagersuke.

Fradraget for merkjøringen blir da 2.070 kroner.

Har du lang reisevei til og fra jobb, kan du få fradrag for dette under post 3.2.8. som gjelder arbeidsreiser. Du får i utgangspunktet 1,50 kroner per kilometer.

Fradraget er begrenset til den delen av beløpet som overstiger kr 13.950. Dette betyr i praksis at du må ha mer enn 40 kilometer reisevei til og fra jobb for å ha krav på skattefradrag.

Les mer om årets selvangivelse:

Har du riktig skatteklasse?
Den nyttigste posten på selvangivelsen
I år er det spesielt viktig å søke om særfradrag
Gift eller samboer? Da bør du dobbeltsjekke rentefradraget

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer