Kan du betale ned gjelden kjapt, er kredittkort gunstig. Hvis ikke, bør du holde deg unna kredittkortet. Foto: Colourbox.com
Kan du betale ned gjelden kjapt, er kredittkort gunstig. Hvis ikke, bør du holde deg unna kredittkortet. Foto: Colourbox.com Vis mer

Ekstra penger på kort varsel?

Slik velger du den billigste kreditten.

Publisert
Sist oppdatert

Noen ganger kan det oppstå akutte behov for ekstra penger, for eksempel til en uforutsett tannlegeregning eller til betaling av depositum ved leie av bolig.

Kan ikke venner eller familie låne deg pengene, vil man ofte se seg nødt til å ta opp lån.

Men hva er gunstigst av refinansiering, kontokreditt, kredittkort og forbrukslån? Det har DinSide funnet ut for deg.

Lag en nedbetalingsplan

Vi har snakket med Agnes Bergo, som er økonomisk rådgiver og daglig leder i Pengedoktoren.

Hun påpeker at det er viktig å ha respekt for gjeld, og at man bør lage en plan for nedbetaling av pengene man låner i forkant.

Agnes Bergo i Pengedoktoren. Foto: Virre Dahl
Agnes Bergo i Pengedoktoren. Foto: Virre Dahl Vis mer


– Gjeld er et farlig verktøy, som må brukes med forstand. Husk at bruk av lånte penger er å forbruke penger man ennå ikke har tjent, sier Bergo til DinSide.

Det er hvor raskt du kan betale tilbake det lånte beløpet, som avgjør hva som er billigst for deg.

– Hvis du med sikkerhet vet at du får nok penger til å dekke regningen om en måned eller to, er kredittkort det gunstigste alternativet. Kredittkort gir en rentefri betalingsfrist på opptil 45 dager, sier Bergo.

Det betyr i praksis at du har et gratis lån inntil faktura forfaller.

Trenger du derimot lenger tilbakebetalingstid enn dette, bør du droppe bruk av kredittkort. Dette fordi kredittkort har den høyeste renten av de nevnte alternativene - og gjelden vokser seg stor fortere enn man aner.

Les også: Har du mer gjeld enn naboen? Så mye skylder nordmenn

Velg tilbudet med lavest rente

Altså er det renten som avgjør hvilken kredittform du bør velge i tilfeller der du trenger lengre nedbetalingstid.

Eier du egen bolig og har boliglån, vil en refinansiering av lånet lønne seg.

– Når du eier noe som banken kan ta pant i, kan du ta opp lån med pantesikkerhet. Det beste pantet banken kan få, er fast eiendom. Boliglån gir aller lavest rente. Har du plass innen 60 eller 80 prosent av takst, kan det være gunstigst å refinansiere boliglånet, sier Bergo.

For de som ikke har fast eiendom eller bil som kan stilles som sikkerhet for lånet, anbefaler Bergo kontokreditt fremfor kredittkort.

– Kontokreditt har vanligvis lavere rente enn kredittkort. Men trekker du på kontokreditten, må du innstille deg på å bruke mindre penger i ettertid, og tilbakebetale gjelden så raskt som mulig, påpeker Bergo.

Sliter man derimot med å nedbetale en stadig voksende kredittkortgjeld, og ikke har noen form for sikkerhet å tilby banken, kan det være vanskelig å få refinansiering.

Men hvis banken er villig, er forbrukslån bedre enn kredittkortgjeld siden mange kredittkort har over 30 prosent effektiv rente.

– Ikke stol blindt på markedsføringen, og velg forbrukslånet med den laveste effektive renten, sier Bergo.

Les også: Vi angrer på kredittkjøpene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer