Eksportoverskudd?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Heisann!

Har du forslag til årsaker som kan forklare at et land har et stort eksportoverskudd? Og hva menes med petroleumsfondet? Og hva er hensikten med å plassere statens nettofinansinvesteringer på denne måten?

mvh
KK

Dr. Krone:

Hei,

Et overskudd på handelsbalansen betyr at landet eksporterer for mer penger enn det importerer for.

For eksempel er Taiwan og Sør-Korea typske land som eksporterer mer enn de importerer. (Sør-Korea har f.eks. holdt en kunstig lav valutakurs - dermed blir det jo billigere for utlandet å handle der) (Motsatt av det som skjer i Norge nå med den sterke kronekursen;-)

Har et land store ressurser (råvarer, forarbeidningsprosesser, mennesklig kapital) som utlandet er interessert i, er det lagt et godt grunnlag for å få et overskudd på handelsbalansen.

For eksempel er Afghanistan et eksempel på et land som ikke har klart det. (Dårlig med råvareressurser, og et "dårlig" utdannelses-nivå)....

Norge har overskudd på handelsbalansen hvis man regner med oljeøkonomien. Regnes den ikke inn, mener jeg at det er ett lite underskudd.

Petroleumsfondet består av penger fra de norske olje-inntektene som skytes inn i et fond. Hensikten er vel å sørge for at pengen er plassert på en bra og sikker måte. Petroleumsfondet skal blant annet hjelpe Norge med å betale fremtidige pensjonsplikter (slik at vi som er unge nå får pensjon når vi blir gamle).

Håper dette var litt avklarende.

Mvh

Dr. Krone

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!