Eksplosiv vekst i rammelån øker forbruket

Kredittilsynet advarer.

Publisert
Sist oppdatert
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


De siste årene har det skjedd en eksplosiv vekst i boligkredittene. Kredittilsynet mener låneformen oppmuntrer til høyere forbruk i stedet for betaling av renter og avdrag.

Regn ut: Hvor mye kan du låne?

Kredittilsynet har i en rapport om boligfinansiering undersøkt praksis i åtte norske banker. I fem av bankene mener tilsynet at kundenes evne til å betjene lånene blir overvurdert.

Kredittilsynet er spesielt opptatt av de nye boligkredittene, eller rammelån som det også kalles. De utgjør nå en stadig økende andel av den samlede boligfinansieringen.

Det kan koste deg dyrt å realisere verdien som ligger i boligen din.
Det kan koste deg dyrt å realisere verdien som ligger i boligen din. Vis mer


Et rammelån er en kreditt med pant i boligen der kundene ikke betaler avdrag og fritt kan øke opplåningen innenfor den rammen som er gitt. I to av bankene er det også åpnet for at rentene ikke betales, men legges til lånet i stedet.

Planlegg din økonomi med DinSides unike budsjettmodell

Øker risikoen

Kredittilsynets oppgave er å sikre at bankene drives forsvarlig. Hvordan det går med låntakerne i en vanskelig situasjon ligger utenfor tilsynets ansvarsområde.

I rapporten om boliglånene sier Kredittilsynet at bruk av avdragsfrihet for å muliggjøre høyere lån til kunder med svak betjeningsevne øker kredittrisikoen i bankene.

Derfor bør bankene etter Kredittilsynets mening betinge seg rett til å kreve nedbetaling i løpetiden dersom inntektssituasjonen eller boligens verdi svekkes vesentlig.

Med andre ord skal bankene sikre sine egne interesser den dag en kunde får problemer. Denne holdningen fra tilsynets side er nært knyttet til den oppgaven Kredittilsynet har.

KOMMENTAR: Farlige lån vinner frem

Lempeligere vurdering

Kjært barn har mange navn:

Fleksilån, boligkreditt og rammelån brukes om hverandre.


Kredittilsynets undersøkelse viser at noen av bankene ikke vurderer om kundene er i stand til å betale rammelånet dersom det hadde vært et ordinært boliglån.

Hvis vurderingen av kundenes betjeningsevne ikke tar hensyn til om kundene er i stand til å nedbetale kreditten, vil kravet til å få innvilget boligkreditt (rammelån) være lempeligere enn kravet for å få boliglån.

Ingen av bankene i undersøkelsen vurderer hvordan kundenes tilbakebetalingsevne forventes å være ved kredittens utløp. Bankene tar for eksempel ikke hensyn til at eldre låntakere er i arbeid når de søker rammelån, men vil være pensjonister når boligkreditten utløper.

Kredittilsynet slår fast at bankene ved å vurdere betalingsevnen basert på inntektssituasjonen ved utløpet av kredittiden vil ha mindre risiko for å tvangsselge boligen, noe ingen banker liker å gjøre.

Nyttig:


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer