- Eksplosiv vekst i diabetes-syke

Verdens diabetes-epidemi kan bli mye verre enn fryktet. Canadiske forskere har funnet at antall tilfeller av diabetes allerede er høyere enn det som var ventet for år 2030.

Antall tilfeller av diabetes i Canadas mest folkerike provins Ontario er allerede høyere enn det som var spådd for 2030.

Dersom denne utviklingen er representativ for andre land, kan det bety at den globale diabetes-epidemien vil bli mye verre enn fryktet, mener canadiske forskere.

Er du i faresonen? Ta testen her:

Forskerne ved Institute for Clinical Evaluative Sciences i Toronto fant en 69 prosents økning i tallet på sykdommen i Ontario mellom 1995 og 2005. Dette er langt over den globale 60 prosents-økningen, som var spådd for 2030 og også over antallet som har blitt spådd for Canada frem til 2030, skriver Reuters Health. Studien har vært publisert i tidsskriftet The Lancet.

Diabetes og overvekt

Også i Norge er ekspertene bekymret.

- Både norske og europeiske undersøkelser viser at bare halvparten av diabetestilfellene er oppdaget. Så det er nok mørketall canadierne har fanget opp her, sier diabetesekspert Kristian Midthjell ved HUNT forskningssenter i Verdal.

Fedme er den største risikoen for diabetes. Foreløpige tall fra HUNT 3, eller den tredje store helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag, tyder på at vel 10 prosent av befolkningen har ca 30 prosents risiko for å få diabetes i løpet av ti år.

To strategier

- Det er dessverre grunn til å vente en fortsatt betydelig økt forekomst av diabetes type 2 i årene som kommer. Vår største utfordring er å få bukt med overvektsproblemet, sier Midthjell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han skisserer to måter Norge kan forebygge det økende problemet på: Å sette inn en såkalt massestrategi og en høyrisikostrategi.

- Massestrategien går ut på å iverksette tiltak rettet mot hele befolkningen. I Norge ville det bety at sunne matvarer ble billigere, mens usunn mat ble dyrere. Dessuten beveger vi oss altfor lite. En høyrisikostrategi går ut på å finne de personene som begynner å bli overvektige og har høy risiko for å utvikle diabetes, sier han

Ubehandlet diabetes øker risiko for hjerte- og karsykdom, synsproblemer og nyreskade, ifølge Midthjell.

Har du diabetes? Bedre kontroll over blodsukkeret kan redde livet ditt:

- Trenger bedre overvåking

Professor i ernæring, Svein Olav Kolset, mener de canadiske tallene er oppsiktsvekkende.

- Dette er veldig alvorlig, og det viser at mørketallene er store. Det betyr at vi må få bedre metoder for overvåking, sier Kolset.

Type-2 diabetes skiller seg fra type-1 diabetes, som er mye mindre vanlig og ikke har noe med livsstil å gjøre.

- Overvekt er nåtidens pest, mener forskere. Les hele saken her: