Effektivt middel mot malaria

Malarone har rukket å bli Norges mest kjente antimalariamiddel etter at det kom på markedet i fjor. Medikamentet gir bortimot full beskyttelse mot sykdommen, ifølge internasjonale undersøkelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årlig smittes rundt 100 nordmenn av malaria. De fleste smittes av den farlige falciparum-parasitten. Denne parasitten overføres til mennesket via stikk av malariamygg, og er den mest alvorlige malariatypen som - i enkelte tilfeller - kan være være dødelig.

Fortsatt finnes det ingen vaksine mot den fryktede parasitten. Men antimalariamiddelet Malarone har vist seg å være svørt effektivt.

Av 1000 reisende var det ingen av de som tok Malarone som forebygging som ble syke ved reise til Malariaområder, viser to større, internasjonale studier som er publisert i tidsskriftene Lancet og Clinical Infectious Diseases.

Det er først og fremst personer som reiser til Sørøst-Asia, Syd-Amerika og områder sør for Sahara som utsettes for parasitten.

Det forholdsvis nye medikamentet tas i tablettform, og behandlingen behøver først å starte dagen før man kommer til det aktuelle risikoområdet. Man skal så fortsette med å ta en tablett daglig mens man er i malaria-området, og deretter i sju dager etter at man har reist derfra.

Bivirkninger er vanligvis milde, og av begrenset varighet. De mest vanlige er kortvarig hodepine og mageplager. Malarone gir dessuten færre bivirkninger enn kombinasjonen klorokin/proguanil og meflokin (Lariam), ifølge produsenten GlaxoSmith Kline.

I de nye retningslinjene fra Folkehelseinstituttet har Malarone, som er en kombinasjon av antimalariamidlene atovakon og proguanil, fått en fremtredene plass fordi det samlet sett gir en forsterket effekt mot malariaparasitten. Medikamentene Klorokin og Paludrine er ikke lenger anbefalt i blant annet i Afrika.

Mozon.no, 06.09.02

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!