Eddik er slankehjelp

Ny forskning viser at eplesidereddik kan gjøre det lettere å gå ned i vekt.

Eddik hjelper under slanking
Eddik kan være et hjelpemiddel under slanking. Forskning viser at eddiken bremser tømmingen av magesekken til tarmen, det kan gjøre det lettere å gå ned i vekt.

En daglig skje eplesidereddik er et gammelt husråd som har kommet på moten igjen. Nå har svenske forskere vist at eddik påvirker magesekken slik at den tømmer seg seinere etter et måltid.

- Studier ved Lunds Universitet i Sverige viser at hvis man tar en spiseskje eddik i forbindelse med et brødmåltid, minsker tømmingshastigheten med 35 prosent den neste halvannen timen, opplyser fil dr i industriell ernæring, Helena Elmståhl, Lunds universitet, til den svenske avisen Aftonbladet.

Det er ikke bare eplesidereddik som virker på magesekken, også andre typer eddik virker, samt agurk og grønnsaker som er lagt ned i eddiklake. En artikkel i juliutgaven av tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition viser at syltede agurker eller pickles også sinker magesekkens tømming i forbindelse med måltider. Denne studien er også gjort ved Lunds universitet.

Når magesekken tømmer seg seinere, føler man seg lenger mett. Blodsukkeret stiger dessuten saktere enn det ellers ville gjort. Mer stabilt blodsukker gir mindre søtsug og mindre behov for småspising. Kroppen danner også mindre insulin, noe som er gunstig for stoffskiftet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eddik kan derfor i likehet med et såkalt lavglykemisk kosthold være til støtte under en slankekur, men eddiken øker ikke forbrenningen. En kalori er fortsatt en kalori, men det kan være lettere å spise færre av dem.

En passende dose eddik et to teskjeer i et halv glass vann før måltidene og eventuelt morgen og kveld i tillegg. Den som synes det blir for surt å drikke, kan få kjøpt eplesidereddik i pilleform i helsekostbutikker, eller kan spise syltede agurker og pickles i måltidet.

Mozon.no