E.coli-funn i kjøttdeig fra Nortura

Solgt i disse butikkene på Østlandet.

Har du kjøpt kjøttdeig på Østlandet i august, som nå ligger i fryseren? Sjekk at den ikke inneholder de skadelige e.coli-bakteriene. Foto: All Over Press
Har du kjøpt kjøttdeig på Østlandet i august, som nå ligger i fryseren? Sjekk at den ikke inneholder de skadelige e.coli-bakteriene. Foto: All Over Press Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag kunne Nortura varsle om forekomsten av e.coli i et parti kjøtt som er solgt på Østlandet i august.

Har du kjøttdeig i fryseren som kan være fra det aktuelle partiet med kjøtt, er det verdt å sjekke dette og ta visse forholdsregler.

Se etter denne holdbarhetsdatoen

Kjøttet er solgt som ferskpakket kjøttdeig, karbonadedeig og rå hamburgere i 38 Norgesgruppen-butikker, nærmere bestemt hos kjedene Meny, Spar og CC-mat i fylkene Vestfold, Østfold, Oppland, Buskerud og Telemark.

Produktene er merket med butikkens egen etikett, og har holdbarhetsdato fra 11. til 21. august.

I tillegg gjelder dette karbonadedeig med holdbarhetsdato fra 16. til 19. august, solgt på ICA Super Olsrød i Vestfold, og karbonadedeig og kjøttdeig med holdbarhetsdato fra 14. og 15. august solgt på Mega på Bekkestua i Akershus.

Altså er ikke kjøttet lenger til salgs, men kan ha blitt frosset ned av enkelte forbrukere. Men hvorfor har Nortura oppdaget dette så lenge etter at kjøttet er ute av butikkene?

– I forbindelse med holdbarhetstesting av kjøtt, som foregår over noen uker, ble det tatt stikkprøver som viste forekomst av e.coli. Det er derfor vi oppdaget dette såpass lenge etter at kjøttet er gått ut på dato, forteller Ellen Flø Skagen, informasjonssjef i Nortura til DinSide.

Les også: Dobbelt så dyrt for oppdelt filet

Kast, stek eller levér tilbake

– Hvis noen har kjøtt med den aktuelle holdbarhetsdatoen liggende i fryseren, anbefaler vi dem å kaste kjøttet eller levere det tilbake til butikken, eller å steke det godt, sier Ellen Flø Skagen til DinSide.

For det skal være trygt å spise kjøttet, så lenge det er varmebehandlet, ifølge kjøttprodusenten.

– E.coli overlever ikke steking eller koking, og vi benytter anledningen til å minne om den gode gamle kjøkkenregelen om å varmebehandle alt kjøtt før spising, og at kjøttdeig, kjøttkaker og andre deigprodukter må gjennomstekes. Vi tror folk har blitt mer bevisste på dette de siste årene, sier Flø Skagen.

Det skal ikke være registrert noen sykdomstilfeller i forbindelse med e.coli-funnet. Nortura presiserer og at siden e.coli er naturlig forekommende i tarm hos dyr, er det en viss risiko for at noe av dette kan komme over på kjøttet under slakting.

Les også: Fersk fisk kan være 17 dager gammel!