E-vitamin kan gi hørselen tilbake

Folk som mister hørselen plutselig og uten noen kjent grunn kan få den tilbake ved hjelp av E-vitamin, viser forskning.

Denne naturlige antioksidenten blir allerede sett på som nøkkelen til fremtidig kreftbehandling fordi den forhindrer eller forsinker skade forårsaket av noen typer oksyderende stoffer.

En studie med 66 pasienter som mistet hørselen plutselig viser at de som ble gitt E-vitamin slapp billigere unna.

Forskningen ble gjort ved Technion-Israel Institute of Technology og ble presentert på et øre-nese-hals møte i New York.

I de fleste tilfellene av plutselig hørseltap er årsaken kjent. Det kan komme av en virus- eller baktereinfeksjon, for eksempel.

Men i 10-15 prosent av tilfellene er ikke årsaken kjent.

I omtrent to tredeler av disse tilfellene vil hørselen komme tilbake etter noen dager uten behandling, men andre ganger kommer den ikke tilbake.

Alle pasientene i undersøkelsen hadde blitt innlagt på sykehuset i løpet av de åtte siste dagene på grunn av hørseltap av ukjent årsak.

Alle ble gitt standardbehandling, som er hvile, steroid-medisinering og en blanding av karbon og oksygen gitt via en maske.

Halvparten av pasientene ble gitt 400 milligram E-vitaminer to ganger om dagen.

Selv om like mange pasienter i begge gruppene ble friske, ble gruppen som fikk E-vitamin friskere.

Det var mer sannsynlig at disse pasientene hadde en bedring av hørselen på 75 prosent eller mer da de ble skrevet ut fra sykehuset, og de hadde en enda høyere bedring da de ble undersøkt senere.

 

Mozon.no, 26.09.2004