E-post og sms kan gi deg depresjon

Plages du av stress eller søvnvansker? Da bør du sjekke mobil- og datavanene dine.

Publisert
Sist oppdatert

Ny teknologi er ment å gjøre livet enklere. En ny studie viser imidlertid at overdreven bruk av mobil og data kan føre til stress, søvnvansker og depresjon.

- Vi ser en sammenheng mellom psykisk helse og mye bruk av mobil og data hos unge voksne. Men vi vet ennå ikke hva det er med den nye teknologien som utløser disse symptomene, eller om det skyldes andre ting, sier Sara Thomée, psykolog ved seksjonen for Arbeids- og miljømedisin ved Sahlgrenska universitetssykehus i Gøteborg, til Aftonbladet.

Lignende studier viser at flere barn og unge lider av kronisk søvnløshet på grunn av økende mobilbruk.

LES HELE SAKEN: BARN UTBRENTE AV MOBILEN

Forskjell på menn og kvinner
Thomée har studert mobil- og datavanene til drøyt 1100 medisin- og it-studenter i alderen 18-25 år. Hun oppdaget at menn fikk symptomer av mobilbruk, mens kvinner ble mest påvirket av pc-bruk.

- Menn som sendte tekstmeldinger og snakket mye i mobilen led av større søvnproblemer enn de som brukte den lite. Dessuten viste de tydelige tegn på depresjon, som nedstemthet, forklarer Sara Thomée.

Leter etter svar
Blant kvinnene ble de ivrigste pc-brukerne plaget av langvarig stress, og de som surfet mye på nettet slet med søvnvansker. De største brukerne av både mobil og pc viste synlige tegn på depresjon.

Studentene skal nå følges over en tiårsperiode for å kartlegge hvordan bruken av moderne teknologi påvirker helsen, både fysisk og psykisk.

- Blir man til stadighet avbrutt, eller skyldes det generelt et hektisk liv? Viskes grensen mellom jobb og fritid ut? Gis man mulighet til å hente seg inn?, undrer Sara Thomée.

 

Mozon, 24.01.2006

 

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer