Et julekort fra Bowcreek...
Et julekort fra Bowcreek...Vis mer

E-julekort - raskt og rimelig!

Lei av å skrive julekort? Rekker aldri posten i tide? Løsningen ligger selvfølgelig på Internett, og DinSide har funnet frem noen morsomme steder med gratis julekort.

Mange opplever epost som en befrielse fra påtvungen brevskriving. Og det er unektelig lettere og billigere å holde kontakt med venner og kjente via epost enn gjennom vanlige postbrev.

Og dette gjelder selvfølgelig også julekortene. På Internett kryr det av mer eller mindre gode tjenester for deg med forkjærlighet for elektronisk post. Og det er både raskere og billigere å sende juleposten over Internett enn med postmannen.

Over dammen

Skal du finne det morsomme, sprø og originale e-julekortet må du nok bevege deg ut av landet. I USA finnes utallige elektroniske julekortformidlere. Og her er det virkelig noe for enhver smak. Noen gir deg sogar muligheten til å skrive norske julehilsener på selve kortet også. Vi har sett på flere og plukket ut to av de beste. Dette er svært forskjellige tjenester som til sammen tilbyr deg et godt utvalg og stor variasjon.

Hos Bowcreek finner du både vanlige, animerte og java-kort. Her kan du velge å la snøen dale ned over tradisjonelle julekortmotiv, du kan finne yndige julemus med bølgende java-vann foran seg og du kan velge animerte dobbeltkort med humoristiske julemeldinger.
Du kan føye til din egen tekst, på noen kort kan teksten til og med rulle ned over motivet. Og til ekstra hjelp for den som leter etter de rette ordene, kan du velge mellom en bråte passende juledikt. Er du musikkglad kan du la kortet akkompagneres av en julemelodi etter eget valg. Husk imidlertid at ikke alle nettlesere tar java, og at animerte kort tar lenger tid å laste ned enn enkle bilder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel ble vi imponert over tempoet til denne tjenesten. Det går kjapt på tross av animasjoner og java. Og kortene kommer frem til mottaker på få sekunder. Kortet ligger bare en uke, så det er ikke noe å sende til sporadiske nettbrukere. Men her får du faktisk en kvittering fra tjenesten når kortet hentes av mottakeren. Med andre ord en meget bra tjeneste med godt utvalg av kort for de fleste personer og anledninger.

For deg som vil slå seg litt løs og kanskje er møkka lei av tradisjonelt julefjas, er tjenesten til det amerikanske kjendismagasinet E!online tingen. Her finner du amerikanske filmstjerner og andre kjendiser i morsomme julemontasjer. Eller hva sier du for eksempel til en "MERRY X-MAS" med Mulder og Scully i selskap med en julenisse-alien. Årets julekort for X-Files fansen. En tungrodd og uhensiksmessig tjeneste til tross - leveringen er rask og motivene gjør det verdt bryet!

Norske tjenester

Mange vil heller sende norske julekort med GOD JUL i stedet for MERRY CHRISTMAS. Og det er fullt mulig, selv om utvalget er noe begrenset. Vi har kikket nærmere på tre steder med ganske forskjellig karakter og kvalitet.

Hos Interkort finner du en del norske julekort. Her er motivene humoristiske men relativt enkle, og utvalget er foreløpig begrenset til 12 kort. Herfra kan du sende samme kort til flere mottakere. En ganske nyttig finesse synes vi. Og når du har sendt kortet får du en kvittering på mail om at kortet er levert. Mottaker får kortet raskt, og selv om det tar litt tid å laste det ned, slipper man i alle fall hentekoder. (Noe som er vanlig hos de fleste kortformidlere.)

Du kan også bli gratis medlem hos Interkort. Da skal du få tilgang til flere kort. Du får også opprette ditt eget adresseregister og programmere sendetidspunkt for kortene. Denne delen av tjenesten har vi imidlertid ikke testet.

Den norske tjenesten Julekort.com har et minimalt utvalg av kort av varierende kvalitet. Mest sjarmerende er nok måten det presenteres med et ordentlig frimerke med stempel på. Men hva er det merkelige fotografiet de presenterer som ett av sine fem julekort? En kniv som kommer ut av en pakke? Ikke vet vi, men særlig julete var det ikke i våre øyne. Kortene kommer imidlertid trygt frem i vår test, og det går raskt og greit å laste dem ned for mottaker.

Clichés tjeneste må vi etter vår test betegne som en fiasko. Her kan du riktignok velge mellom 11 motiver med forskjellig karakter, alle av det tradisjonelle slaget med snødekte landskap, norske fjøsnisser og små julemus. Motiver for konservative julemennesker som først og fremst søker en tilnærming til de gode gamle julekortene som kommer i postkassen. Det er imidlertid to store men her: Det tar lang tid å laste ned kortene, og kommer de frem? Se, det vet vi i skrivende stund ikke, selv etter å ha ventet i flere dager på to forskjellige kort. Vær derfor forsiktig med å basere julekortsesongen på denne tjenesten foreløpig.

Vi vet imidlertid av erfaring at det frem mot jul vil komme til flere julekorttjenester både i Norge og i andre land. Og med e-julekort ligger jo fristen for å sende kortet langt nærmere julaften enn det som er tilfellet med tradisjonelle julekort.

For den sta

For deg som tviholder på gamlemåten med julekort i postkassen finnes også et alternativ på Internett. Har du fargeskriver kan du på tjenesten Santa.com finne fine julekort som er gjort klare til utskrift. Også disse er gratis.