Er du blant dem som venter spent på selvangivelsen hvert år? Registrer deg som e-bruker og få svaret allerede 19. mars. Foto: Skatteetaten/Kim Jansson
Er du blant dem som venter spent på selvangivelsen hvert år? Registrer deg som e-bruker og få svaret allerede 19. mars. Foto: Skatteetaten/Kim JanssonVis mer

E-brukere får skatteoppgjøret først

Tre millioner må vente om de ikke registrerer seg innen 1. mars.

Alle som registrerer seg som e-bruker hos Skatteetaten vil få selvangivelsen før alle andre. E-brukere kan nemlig sjekke selvangivelsen for 2012 fra 19. mars i år, mens øvrige skattytere må vente ytterligere to uker.

Til nå i år har bare 53.807 personer registrert seg som e-brukere, og en halv million nordmenn har tidligere bedt om å få selvangivelsen elektronisk.

Registrerer du deg hos Skatteetaten innen 1. mars kan også du få selvangivelsen på forskudd.

Slik blir du e-bruker

For å opprette e-bruker og motta elektronisk post fra Skatteetaten må du først gi samtykke. Registreringen er gjort på et minutt, og du kan bruke MinID, BankID, Buypass eller Commfides elektroniske signaturer for å fullføre registreringen. Tjenesten gjelder bare personlige skattebetalere, og kan ikke brukes av næringsdrivende.

Les mer: Nå kan du bruke BankID her også

I det du er registrert som e-bruker vil du kun motta informasjon om skatteoppgjøret og selvangivelsen elektronisk, og du får ikke lenger papirutskrift av for eksempel oppgjøret i posten.

Ønsker du å motta selvangivelsen før papirbrukerne neste år må du altså registrere deg som e-bruker før 1. mars 2013.

Les også: Enkelt å unngå restskatt

Skremt av Kenneth-saken?

Overraskende få har registrert seg som e-brukere, og man kan spørre seg om Kenneth-saken fra 2012 har svekket tilliten til digitale løsninger i offentlig sektor. Skatteetaten er imidlertid trygge på at en digitalisering av selvangivelsen ikke vil by på store utfordringer for befolkningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selvangivelsen er hundre år i 2013. Da passer det spesielt godt å si farvel til papiret. Digitale løsninger gir oss et riktigere og raskere skatteoppgjør. Det er ikke med vemod jeg sier farvel til papiret. Denne utviklingen tjener vi alle på. Digitale løsninger er sikrere for skattyter og bedre for fellesskapet, har skattedirektør Svein R. Kristensen tidligere uttalt i en pressemelding.

Kjenner du forresten sannheten om Kenneth-saken? Altinn har sett seg lei av at saken omtales som en personvernskandale, og de får langt på vei støtte av Datatilsynet.

Nå kommer årsoppgavene i posten – Dette må du sjekke