Dyrt med lang nedbetaling

Les alt med liten skrift.

Det lønner seg alltid å regne på "gode tilbud". (Faksimile: Nettop24.no) Foto: Nettopp24.no
Det lønner seg alltid å regne på "gode tilbud". (Faksimile: Nettop24.no) Foto: Nettopp24.noVis mer

Fra tid til annen tar DinSide en titt på såkalte tilbud for å se om de holder vann. Sist ut er Nettopp24, som reklamerer med et Her og nå-tilbud til 299 kroner per måned.

For denne prisen får du "testvinneren Acer Aspire One", innebygget NetCom-bredbånd, tre års forsikring, tre års online backup og fri surfing. Det kan høres ut som et fristende tilbud, men vi har sett nærmere på det som er skrevet i små typer.

Se også: Greit, Elkjøp, vi skal sjekke prisen

Mest konkurransedyktige priser?
Nettopp24 er en helnorsk, landsdekkende mobil-datakjede hvis formål er å sikre forbrukeren markedets beste produkter til de mest konkurransedyktige priser og de mest behagelige betalingsløsninger, heter det på nettsidene.

La oss se på de konkurransedyktige betingelsene:

Fri surfing? "Fri surfing" viser seg å være 100 MB per måned. Dette er en snau Spotify-låt hver dag.

12 måneders avtaletid?
Dette gjelder bare bindingstiden for NetCom-bredbåndet, ikke det du betaler for PC-pakken.

60 måneders finansiering
Helt nederst på nettsiden ser du at det er snakk om 60 måneders finansiering. Slår du til på tilbudet om 299 kroner i måneden, betaler du altså totalt 17.940 kroner for PC-pakken. Til sammenligning koster den samme PC-en et sted mellom 3.000 og 4.000 kroner i norske nettbutikker, og NetCom tar for eksempel 129 kroner per måned for et bredbåndsabonnement som gir fri bruk etter kl 17 og i helgene. Dette er ikke begrenset til 100 MB surfing.

Kontantpris 8.850 kroner
Nettopp24s kundeservice opplyser at det er mulig å kjøpe PC-en og bredbåndsavtalen hver for seg. Da betaler du 8.850 kroner for den fysiske maskinen. Konkurrenter tilbyr, som omtalt ovenfor, den samme maskinen til under halve prisen av dette, men Nettopp24s tilbud inkluderer hele pakken som blant annet inneholder software, tre års online backup, tre års forsikring, headset m.m.

Se flere svindeyre tilbud

- Kan få den for 3.495

Det nettsiden foreløpig ikke opplyser noe om, er om det er mulig å kjøpe PC-en kontant, uten pakkeløsingen. Ifølge daglig leder i Nettopp24 skal dette bli mulig nå.

- Da vil vi selge PC-en for 3.495 kroner. Det er viktig å huske at dette er PC-en med 3G, den er ikke like mye markedsført i butikk, sier Riise.

Er du enig i at tilbudet på nettbsiden kan virke forvirrende?

- Jeg vet ikke om det er forvirrende, vi sitter jo midt oppe i dette, sier Riise til DinSide.

Han opplyser at Nettopp24 er en nystartet bedrift, og at nettsiden til nå er lite markedsført.

Alltid dyrt med lang finansiering

Nettopp24 er ikke alene om å tilby langsiktig finansiering som gjør varen flere ganger dyrere enn ved et kontantkjøp. Her ser du ruteren som blir seks ganger så dyr på krita, og den effektive renten kan bli svimlende 109 prosent på et år dersom du kjøper billige varer på avbetaling.

Jevnlig tar vi en titt på 1-kronestilbudene på mobiltelefoner for å se hva du egentlig må ut med dersom du slår til på tilbudet. Gang på gang viser det seg at 1-kronestilbud med bindingstid er oppsiktsvekkende lite lønnsomt. En rapport fra Post- og teletilsynet har avdekket det samme: Alle de undersøkte abonnementene som selges med subsidiert mobiltelefon, ga totalt en høyere pris enn om du kjøper samme mobiltelefon og et rimelig abonnement hver for seg.