Dyrt i innkjøp, billig i bruk

Skal du kjøpe deg et komplett dykkeutstyr må du regne med at tusenlappene går med. Det er mulighet å leie utstyr, men i lengden blir dette den aller dyreste løsningen. Kanskje er det aller beste å kjøpe utstyret bruk.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

16.000 til 25.000 kroner må du regne med å punge ut for en komplett utstyrspakke hvis du skal kjøpe dette nytt. Og da er kun det aller mest nødvendige inkludert.

Dyrt å leie

Det er mulig å leie utstyr for hvert dykk, men det unisone oppfatningen i bransjen er at dette er svært dyrt.

Trolig er prisen på utstyret hovedgrunnen til at mange legger dykkingen på hylla etter at de har tatt dykkerlappen.

-Vi tilbyr deltagerne på våre kurs en grunnpakke til 16.990 kroner som inkluderer det nødvendige som du må ha for å dykke, sier Ingar Rusen fra Prodykk. Da får med pusteventil, vest, tank, tørrdrak, blylodd og oppbevaringskasse, det du trenger, men ikke noe mer.

Kjøper du utstyr brukt kan du spare mye penger, men det er viktig at du sjekker kvaliteten på utstyret. Ta med en erfaren dykker når du sjekker utstyret, eller kjøp via seriøse forhandlere.

Lyst til å være vektløs i vannet?
Foto: www.Nemo.no
Lyst til å være vektløs i vannet?
Foto:
www.Nemo.no Vis mer

Våtdrakt eller tørrdrakt?

På grunn av den lave temperaturen i Norge er tørrdrakt det mest utbredde blant dykkere. Den største forskjellen ligger i at du i en tørrdrakt har luft inne i drakten, og må derfor ha blylodd på opp til 15 kg. En våtdrakt kan i hovedsak kun brukes om sommeren, men koster til gjengjeld kun halvparten av en tørrdrakt. En tørrdrakt koster fra 7.000 kroner og oppover. Et tredje alternativ er semi-tørrdrakt, denne er mulig, om enn ikke veldig behagelig, å bruke om vinteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Må vedlikeholdes

Det er viktig å vedlikeholde utstyret ditt. Du bør derfor ta ventilsettet til kontroll og service hvert år, dette koster deg 500-600 kroner. I tillegg bør du også ta tanken til trykkprøve annenhvert år, dette koster ca. 500 kroner.

Har du kjøpt utstyr og sørget for å holde det ved like er dykking er rimelig sport. Utstyret holder gjerne i 10 til 20 år hvis det blir behandlet ordentlig, og da er det kun utgifter til oppfylling av flaskene som må dekkes. Kjøper du enkeltfyllinger koster dette fra 40-75 kroner, men de fleste stedene tilbyr klippekort eller årskort som gjør det rimelig for de som dykker mye.