Dyrt å vinne rettssaker fra nyttår

Vinneren i rettssaken må betale omkostningene.

Behandler du kjæresten din med mindre respekt enn kassadama på Rema? Foto: Foto: Colourbox.com
Behandler du kjæresten din med mindre respekt enn kassadama på Rema? Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

La oss tenke oss at du har kjøpt ny bolig. Gulvet er råteskadet, takstmannen mener utbedringen vil koste 50.000 kroner.

Du må bruke advokat og gå til rettssak å vinne frem. Med dagens regler får du som hovedregel erstattet samtlige utgifter til egen advokat. Fra tidenes morgen har den tapende part måttet dekke saksøkerens saksomkostninger i tillegg til sine egne.

- Dette er logisk, dersom du vinner en rettssak, har du før rettssaken ikke fått det du har krav på. Dersom du har måttet gå til rettssak for å få din rett, bør motparten dekke kostnadene dine fullt ut, sier jurist Nina Dybedahl, rettshjelper i Webjuristene til DinSide.

Forsikring mot søksmål? Ingen god idé

Nye regler for småkravprosesssaker fra nyttår:
- Men er 120.000 kroner et lite krav? spør jurist Nina Dybedahl i Webjuristene.
Nye regler for småkravprosesssaker fra nyttår:
- Men er 120.000 kroner et lite krav? spør jurist Nina Dybedahl i Webjuristene. Vis mer


Nye regler

Fra nyttår trer den nye tvisteloven i kraft. For saker som gjelder tvist under 125.000 kroner, såkalte småkravsprosesser - vil det gjelde en maksbegrensning for saksomkostningene. Den tapende part vil som hovedregel ikke bli idømt saksomkostninger på mer enn 20 prosent av tvistens verdi.

- I saken med råtegulvet vil selgeren maksimalt bli idømt 10.000 i saksomkostninger, forklarer Dybedahl. Dersom utgiftene til egen advokat i saken kom på for eksempel 60.000 kroner, vil du med andre ord måtte bruke hele erstatningen for å betale resterende advokathonorar.

NY REGLER I TVISTEMÅL
  
Erstatning fra motpart50 000 kroner
Saksomkostning/honorar til egen advokat, totalt 60.000 kroner hvorav motpart må betale 20 prosent = 10.000 kroner. Du må dekke50 000
Du sitter igjen med:0
Eksempel utarbeidet av Nina Dybedahl/Webjuristene


- Tanken bak nyordningen er nok god, sier Dybedahl.

– Formålet er det jo å få ned saksomkostningene. Men ordningen forutsetter at advokatene tilpasser omfanget av sitt arbeid til tvistens verdi. Dersom advokatene ikke gjør dette, vil egen klient bli sittende med størstedelen av regningen selv om han vinner, sier Dybedahl.

- Frem til nå har det vært vanlig at prosessfullmektigen forbereder seg like mye før en milliontvist som til en tvist om 50.000 kr. Vil de nå forberede seg mindre eller vil de forberede seg like godt som tidligere i frykt for at motpartens advokat ikke har begrenset saksforberedelsen, spør Dybedahl.

Ta en juridisk helsesjekk

Hun er overrasket over at forarbeidene til den nye tvistemålsloven ikke har problematisert at betalingsbyrden flyttes fra den tapende til den vinnende part.

- Det er jo ingen regel som sier at advokaten ikke kan kreve de overskytende saksomkostningene av egen klient, påpeker Dybedahl, som sier at mange vil få seg en overraskelse dersom advokatene underkommuniserer dette.


Kilde: Webjuristene

AKTUELT: