Dyrt å være syk

BUDSJETTET: Regjeringen vil innføre et egenandelstak for pasienter med svært høye helseutgifter, men foreslår samtidig å øke egenandeler på andre områder. Slik vil de spare nesten en milliard kroner neste år.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Hva blir egenandelen?

  • Maksimal egenandel for legemidler på blå resept foreslås økt fra 360 til 400 kroner
  • Egenandelen for reise til behandling foreslås økt med 5 kroner per reise fra 90 til 95 kroner. Egenandel for reiser utenfor egen region i forbindelse med fritt sykehusvalg foreslås økt fra 200 til 220 kroner per enkeltreise.
  • Egenandelen hos lege, psykolog og fysioterapeut foreslås økt med cirka 4 prosent fra 1. juli.
  • Egenandelen for mammografiscreening foreslås økt fra 114 kroner, som tilsvarer egenandelen hos allmennlege, til 200 kroner, som tilsvarer egenandelen hos spesialist.

Egenandelstaket

For å skjerme mennesker med store helseutgifter, foreslår regjeringen at det fra 1. januar 2003 innføres et egenandelsetak 2 for utgifter til helsetjenester som ikke inngår i folketrygdens nåværende frikortordning.

Utgiftstaket foreslås i 2003 satt til 4500 kroner.

Den nye ordningen skal gjelde fysioterapi, refusjonsberettiget tannbehandling unntatt kjeveortopedi, opphold ved opptreningsinstitusjoner og behandlingsreiser til utlandet.

For å gjøre ordningen lettere å administrere både for brukere og for trygdeetaten, foreslås egenandelen for tannbehandling og opptreningsinstitusjoner vesentlig redusert. Samlet vil Regjeringen bevilge 250 millioner kroner til disse tiltakene. Totalt sparer regjeringen 950 millioner kroner neste år på økt egenbetaling.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer