Dyrt å stumpe røyken

Det koster like mye å stumpe røyken som å røyke 13 sigaretter om dagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har lagt frem et forslag om at all røyking på utesteder skal forbys per 1. januar 2004.

Ifølge helseminister Dagfinn Høybråten ønsker regjeringen røykestopp som følge av de skader passiv røyking påfører ansatte og gjester på utesteder.

Plaster og tyggis

Det lureste er kanskje å slutte? Men det koster å stumpe røyken, i alle fall hvis du hører til den gruppen som synes at det er vanskelig å bli røykfri.

Røyketyggis og plaster er blant de virkemidlene som kan avhjelpe sugen etter røyk. Men lommeboken vil fortsatt være skadelidende.

En ukespakke med røykeplaster og 30 stykker nikotintyggis koster til sammen 282 kroner. Det gir en dagskostnad på over 40 kroner.

Med en gjennomsnittlig sigarettpris på tre kroner, tilsvarer denne kostnaden at du (i et økonomisk perspektiv) like gjerne kunne røyke 13 sigaretter om dagen.

Forhåpentlig vil bruken av plaster og tyggis på sikt avta, men likevel viser praksis at mange trenger disse hjelpemidlene lenge.

Og de høye prisene er kanskje heller ikke akkurat styrkende for røykeslutterens motivasjon?

Ikke vurdert

Helsedepartementet har ingen offisiell holdning til spørsmålet.

- Jeg kan bare si at spørsmålet rundt kostnadene på nikotinerstatningsprodukter ikke har vært vurdert i Helsedepartementet, sier Underdirektør Dag Reite.

Ifølge Statens Legemiddelverk er de fleste nikotinprodukter reseptfrie. Det betyr at Legemiddelverket ikke fastsetter maksimalpriser, men at prissettingen er overlatt til de frie markedskreftene - altså hvor mye folk er villige til å betale for produktene.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!