<strong>DYRT:</strong> Velger du å avbryte operatørens beløpsgrenser i utlandet, kan surfingen koste deg svindyrt. Og det er ditt ansvar. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE/ALL OVER PRESS
DYRT: Velger du å avbryte operatørens beløpsgrenser i utlandet, kan surfingen koste deg svindyrt. Og det er ditt ansvar. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE/ALL OVER PRESS Vis mer

Dyrt å sende "FORTSETT UTLAND"

Stanser du surfegrensen på mobilabonnementet i utlandet, kan det bli svindyrt.

Publisert
Sist oppdatert

Mobiloperatørene har gjort det mulig å unngå gigaregninger ved mobilsurfing i utlandet, såkalt "roaming". Som regel lar de deg surfe opp til en viss grense før du bli varslet om høyt forbruk, og du kan så velge å slå av grensen for å surfe videre.

Det kan være en svært dårlig idé.

I vinter behandlet Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon en rekke saker hvor nordmenn i utlandet mottok uhyggelige regninger etter å ha viftet bort operatørenes advarsler.

Fire skrekkhistorier fra 16.000 til 50.000 kroner

 • En bestefar fikk seg litt av en overraskelse etter at barnebarnet hadde vært på ferie i Egypt sammen med sin mor: Telefonregninger på totalt 49.986 kroner. Ifølge operatøren skal barnebarnet ha sendt "FORTSETT UTLAND" ved to anledninger, da oppholdet strakk seg over to kalendermåneder, og alle varsler om svært høyt forbruk skal ha blitt sendt av operatøren. Bestefar – som eier, men ikke bruker abonnementet – nekter for at barnebarnet ble advart. Han hevder Egypt-farerne trodde de brukte hotellets trådløse nettverk.
 • Les også: Lastet ned 1,5 gigabyte – regningen ble svimlende 151.702 kroner

  <strong>I DET BLÅ:</strong> Surfer du i Egypt, og selv har valgt å kunne det, må du trolig se langt etter pengene dine. Foto: Ving
  I DET BLÅ: Surfer du i Egypt, og selv har valgt å kunne det, må du trolig se langt etter pengene dine. Foto: Ving Vis mer


 • På ferie i Egypt surfet en kvinne for 19.610 kroner på seks dager i april i fjor. Hun fikk første varsel da beløpet nådde 396 kroner, hvorpå kvinnen sendte meldingen "FORTSETT UTLAND" for å surfe videre. Operatøren sendte så tekstmeldinger da bruken oversteg 975, 1.953, 4.876 og 16.002 kroner, uten å stenge linjen, i tråd med tjenesten. Først da regningen totalt oversteg 20.000 kroner stengte operatøren netttilgangen. Kvinnen mener å ha misforstått opplegget, og trodde hun brukte hotellets trådløse nettverk.
 • Les også: Hvem har billigst surfing i Europa? Vi har sjekket Telenor, Netcom, Tele2, OneCall og Chess

 • En kar på april-ferie på Filippinene brukte mobilen til å se på film, og da operatøren varslet om 500 kroner i surferegning skrev han tekstmeldingen "FORTSETT UTLAND". Men han hevder å ikke ha blitt advart om videre bruk, slik tjenesten skal ved diverse grenser. Filmen ble dyr: Med en megabyte-pris på 112,50 kroner utgjorde filmkvelden alene, etter hva vi forstår ut fra klagen, over 16.000 kroner.
 • Les også: Telenors fastpriser på surfing i utlandet – på langt nær så enkelt, og ikke like billig, for alle

  Slik fungerer tjenestene

 • Telenors "Datakontroll Utland" sender deg en tekstmelding når du nærmer deg 500 kroner i forbruk.
 • Gjør du ingenting, vil videre databruk være sperret. Sender du "FORTSETT UTLAND" kan du surfe videre.
 • Du blir da varslet ved videre bruk, etterhvert som du overskrider diverse grenser, men bruken sperres ikke før etter 20.000 kroner. Alt tilbakestilles ved neste måned.
 • De andre operatørenes ordninger, som Netcoms "Kostnadskontroll Utland", fungerer på omtrent samme måte.
 • Du vil bli kontaktet på SMS om disse tjenestene. Les meldingene nøye, og vær forsiktig med hva du foretar deg.
 • Å stanse disse tjenestene helt, ved å for eksempel skrive "STOPP UTLAND" til Telenor, er en svært dårlig idé.

 • Fra 7. til 16. oktober 2012 var en kvinne i Tyrkia. I løpet av denne perioden surfet hun for 15.978 kroner. Hun mottok en SMS fra operatøren om at regningen totalt hadde oversteget 16.000 kroner, men hun mente varselet burde kommet tidligere, og monsterbeløpet unngått. Problemet var bare at hun ett år i forveien hadde sendt tekstmeldingen "STOPP UTLAND" til operatøren, som stanset varsler og grenser ved høyt forbruk. Selv om hun i mellomtiden hadde byttet både telefon og operatør hang dette ved, da tjenesten fulgte telefonnummeret hennes.
Nå kan også iPhone- og iPad-brukerne laste ned Google-kart for å bruke dem i utlandet

Hva pleier du å gjøre på ferie?

(Avsluttet)
Holder meg stort sett unna 3G-surfing(71%) 1184
Kjøper lokale SIM-kort(17%) 278
Kjøper operatørenes roaming-pakker(9%) 146
3G-surfer og får store regninger(3%) 55
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ditt ansvar

Ingen av disse klagene fikk medhold i Brukerklagenemnda, da operatørene har lagt frem dokumentasjon på at brukerne selv har åpnet for, og blitt advart om, det høye forbruket. Operatøren i bestefar-saken har likevel tilbakebetalt 13.517 kroner, kanskje fordi brukeren var mindreårig, men bestefaren sitter fortsatt med en regning på over 36.000 kroner.

Med andre ord: Ikke åpne opp for fri surfing på mobilen i utlandet, med mindre du er helt sikker på hva du driver med. Velger du å ikke bruke disse, ved å enten stoppe dem helt eller be surfingen fortsette tross advarsler, sitter du ene og alene med ansvaret. Operatøren vil ikke hjelpe deg, det vil heller ikke Brukerklagenemnda. Husk også at varslene fra operatøren kan henge noe i systemet, og at om operatøren har loggført at meldingen er sendt, har du lite du skulle ha sagt om du mener å ikke ha mottatt den.

Og ikke anta at du surfer på trådløse nettverk, altså wifi, som kan være gratis eller ha en fast dagspris. Sjekk linjen øverst på telefonen din etter hva du faktisk bruker, og for å være på den sikreste siden bør du slå av "roaming" i telefonens innstillinger.

Det er ikke bare når du aktivt surfer at telefonen bruker datatrafikk, også automatisk nedlasting av e-post og liknende bruker data.

Med disse nettleserne kan du surfe billigere i utlandet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer