Dyrt å kjøpe avisen

Du risikerer å betale mer enn fem ganger prisen for avisen dersom du kjøper den i kiosken i stedet for å abonnere.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Dagens moderne mennesker trenger ikke bare det daglige brød, men også de daglige nyhetene. Ofte flere ganger daglig.

Er avisen din kostbar?
Er avisen din kostbar? Vis mer

Informasjonssamfunnet er her for alvor. Vi leser aviser, blader, nettaviser, ser TV og hører på radio mer enn noen gang før.

Og nordmenn er langt mer nyhetssultne enn folk flest rundt omkring på kloden.

Femdobbelt pris

De fleste vet at det koster mer å kjøpe avisen i kiosken fremfor å abonnere på den. Men det er vel de færreste som vet hvor store forskjellene egentlig er.

Går du i kiosken for å kjøpe Moss Dagblad, betaler du 10 kroner per avis. Avisen utkommer bare tre dager i uken. Abonnementsprisen er 290 kroner per år, kun en femtedel av hva det koster å kjøpe avisen tre ganger i uken.

Også mange andre aviser koster mer en det dobbelte dersom du kjøper avisen fremfor å abonnere på den. Klikk på den øverste lenken til høyre for å se de enorme prisforskjellene på 50 norske aviser.

Dyrest i Oslo

Det er også store prisforskjeller mellom de ulike abonnementsavisene. Dyrest er de to økonomiavisene, Dagens Næringsliv og Finansavisen. Også de landsdekkende avisene med hovedsete i Oslo ligger generelt langt over prisnivået til lokalavisene.

Men også mellom de lokale abonnementsaviser er det store forskjeller. Tar vi utgangspunkt i de avisene som utkommer seks ganger i uken, er det avisen Gjengangeren som er billigst med en årlig abonnementspris på 1.170 kroner. Folk i kostbare Bærum har den nest billigste avisen - Asker & Bærum Budstikke koster nemlig 1.259 kroner i årlig abonnement.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bor du i Hamar, og abonnerer på Hamar Arbeiderblad, har du landets dyreste lokalavis. Du betaler 710 kroner, eller 61 prosent mer, enn hva folk betaler for Gjengangeren i Horten.

Klikk på den nederste lenken øverst til høyre for å se alle abonnements- og løssalgsprisene.

128 får pressestøtte

I år gir Statens Medieforvaltning totalt 179 millioner kroner i pressestøtte til utvalgte dagsaviser. De som får mest er de såkalte nummer to-avisene.

Pressestøttevinneren er Dagsavisen, som får 32,5 millioner kroner. Totalt er det 128 aviser i landet som mottar pressepenger. 14 av disse får mer enn to millioner kroner årlig.

Moss Dagblad får i 2001 i underkanten av 3 millioner kroner. Avisen er den billigste abonnementsavisen i vår undersøkelse.

Dyr underholdning

Sammenligner man med Norges mestselgende avis, som er VG, er det også mye billigere å abonnere på en avis.

Kjøper du VG hver dag, bruker du 3.380 kroner hvert år på avisen. Den dyreste nyhetsavisen, Dagsavisen, koster 2.090 kroner i årlig abonnement. Du sparer 1.290 kroner, eller 62 prosent, hvis du velger bort tabloidavisen.

Ergo: Du må faktisk betale for å få lov til ta spaserturen til kiosken. Hvor mange skritt må du gå per år for å lønne en av VGs journalister?