Dyrt å glemme

En av tre båtskader skjer vinterstid.

<strong>FORSØMT?</strong> En av tre båtskader skjer vinterstid, og trebåter er blant de som er mest utsatt.
FORSØMT? En av tre båtskader skjer vinterstid, og trebåter er blant de som er mest utsatt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste husker å måke hyttetak og hustak, men båten er det sannsynligvis flere som glemmer.

Les også: Hvor mye tåler taket?

Havnene er fulle av båter som er ødelagt eller har sunket på grunn av vinterværet, og IF skadeforsikring påpeker at eierne ikke kan regne med at forsikringen dekker disse skadene.

- Skader på båter som ligger nedskrudd i isen uten bobleanlegg vil ikke forsikringen dekke, sier Frostad.

En av tre båtskader om vinteren

Tall fra If viser at en av tre båtskader skjer om vinteren, mens båten ikke er i bruk. Mest utsatt er trebåter og selvlensende båter, og flest skader skjer nå på Østlandet og Vestlandet.

– Synker båten din som følge av tung snø eller is, dekker vi vanligvis ikke skaden. Så kom dere ut og måk båten, oppfordrer fagsjef i IF skadeforsikring, Kurt Isak Undereidet i en melding til kundene på IFs nettsider.

Pass på dette


Mange slurver med tilsynet av båtene om vinteren. Og mange er kanskje ikke obs på at skader som skyldes snø og is ikke dekkes av forsikringen. Det gjelder for eksempel kalesjer som brytes ned av snø, eller lekkasjer som skyldes at snø og is dekker dreneringsåpninger, eller drenshull som presses under vann av tyngre båt.

Vær ekstra oppmerksom ved væromslag, da snøen blir tyngre. Ikke glem å sjekke fortøyningene. En tung båt oppfører seg annerledes enn enn lett.

Og det er ikke bare båter i sjøen som får skader. Også båter i opplag er utsatt.

Anne Stine Eger Mollestad, skadedirektør i DnB NOR skadeforsikring. Foto: DnB NOR
Anne Stine Eger Mollestad, skadedirektør i DnB NOR skadeforsikring. Foto: DnB NOR Vis mer


- Tenk også på at motoren i båten må konserveres for vinteren. Forsikringen vil heller ikke dekke skader på motor som skyldes manglende eller mangelfull vinterpreservering, sier skadedirektør Anne Stine Eger Mollestad i DnB NOR Skadeforsikring i en pressemelding.

Skadedirektøren anbefaler tilsyn med båten minst en gang i uken, oftere om det kommer mye snø.

Les også: Spar på båtforsikringen - pristest fra 2007

Mens vi er inne på motoriserte kjøretøy ...

Av andre eiendeler du bør være obs på ved sesongsvingninger, er bilen et opplagt case. Når de skifter hjul, er det mange som ikke passer på å etterstramme boltene. Det kan bli kostbart. Hvis forsikringsselskapet kan sannsynliggjøre at tapet av hjul har sin bakgrunn i uaktsomhet fra din side, vil selskapet nemlig kunne hevde at du ikke har oppfylt vilkårene for full erstatningsutbetaling. Også kjøring med for slitte dekk medfører risiko for avkortet forsikringsbeløp ved skade.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!