Dyrt å bli reddet?

Plutselig står du der - midt i ødemarken. Bilen er død, og du vet ikke hva som er galt. Det eneste som virker er mobiltelefonen. Spørsmålet er om du skal ringe bilbergingsselskapet eller om du heller bør vente på neste bil som kommer forbi.

Det koster penger å få hjelp uansett om problemet er stort eller lite. Eneste mulighet til å slippe unna egenandeler ved bilberging er å ha medlemskap i et bilbergingsselskap. Men da må du til gjengjeld betale for medlemskapet. Vi har tidligere beskrevet hva slike medlemskap koster, og hva du får igjen for pengene. Spørsmålet er om det faktisk lønner seg å være medlem, eller om du heller bør ta kostnaden med bilbergingen de gangene det er aktuelt.

Vær selektiv med telefonen

Er du ikke medlem i NAF kan du bare glemme å få hjelp derfra. Unntaket er deg som har forsikret bilen i Gjensidige. Har du redningsforsikring her må du betale fra 500 kroner i egenandel for hjelp på veien.

Ringer du Falken uten å være medlem, får du ikke annen hjelp enn tauing. (Er du forsikret hos Aktiv forsikring er du automatisk medlem og slipper egenandel.) Minste beløp er 200 kroner i egenandel. Dette gjelder deg som er forsikret med kasko eller delkasko i Storebrand (det vil si at du har redningsforsikring inkludert i forsikringen din). Kasko- og delkaskokunder i Gjensidige må også hos Falken betale 500 kroner. Andre med redningsforsikring inkludert i sin bilforsikring betaler som regel mellom 200 og 300 kroner i egenandel, i følge Falkens kundekonsulenter. Har du imidlertid kun ansvarsforsikring, må du ut med hele 1.500 kroner for å få Falken til å assistere deg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da kan det lønne seg å ringe Viking i stedet. Kunder med redningsforsikring får samme betingelser som hos Falken. Andre slipper med 633 kroner i egenandel dersom det er enkel hjelp de trenger (for eksempel starthjelp ved flatt batteri). Må bilen taues eller trenger omfattende reparasjon må du ut med minst 945 kroner i egenandel.

Forsikringen

Du bør altså vite hvilke avtaler ditt forsikringsselskap har med de forskjellige bergingsselskapene. Er du forsikret med kasko eller delkasko vil redningsforsikring være inkludert. Da slipper du uansett unna med lave egenandeler til forsikringsselskapet eller bilbergingsselskapet. Men du kan ikke ringe til alle selskapene for hjelp. Kun Gjensidige har avtale med NAF.

Har du kun ansvarsforsikring ser Viking ut til å være billigst. NAF trenger du ikke ringe dersom du ikke er medlem eller har redningsforsikring hos Gjensidige.

Hva lønner seg?

Har du kaskoforsikret bilen din, eller inkluderer redningsforsikring i din bilforsikring, slipper du relativt billig unna en redningsoperasjon. Egenandeler under 500 kroner kan de fleste leve med.

Ofte er det de som kjører eldre og mer skadeutsatte biler som har ansvarsforsikring. Har du ikke redningsforsikring på bilen din, bør du vurdere om det lønner seg å bli medlem hos et av bergingsselskapene. Dette gjelder spesielt deg som kjører mye, ofte opplever driftsstans og problemer, og som i tillegg ikke er trygg på at du kan reparere småting selv. Som medlem må du betale en årlig avgift som blant annet fritar deg for egenandeler når du trenger veihjelp. Selskapene påstår selv at mellom 50 og 80 prosent av de som trenger hjelp, kommer seg videre etter et besøk av en veipatrulje. Et medlemsskap sikrer deg mer omfattende hjelp på stedet enn om du ikke er medlem.