Betaler du i skranken, blir det dyrere enn ved nettbetaling.
Betaler du i skranken, blir det dyrere enn ved nettbetaling.Vis mer

Dyrt å betale til utlendinger

BANK: Må du betale en regning til utlandet i ekspressfart, kan du risikere å måtte betale 450 kroner i gebyr for jobben.

Skal du betale regninger til utlandet, gjør du lurt i å planlegge litt. Det kan bli dyrt å være ute i siste liten.

Hos Kreditkassen koster det hele 450 kroner å få til en hasteoverføring til utlandet, hvis du betaler manuelt. Bruker du K-Nett eller K-Banks skjema er prisene redusert til henholdsvis 300 kroner og 350 kroner.

Gebyr i utlandet

Ekspress-overføringa tar en dag eller mindre. I tillegg kommer gebyrer som må betales i mottakerlandet. Skal du, og ikke mottaker, betale gebyrene i utlandet, koster det 100 til 200 kroner i tillegg. Til Spania, for eksempel, ville samlet pris for en hasteoverførsel bli 650 kroner. (Manuell betaling.)

Etter at en av DinSides lesere gjorde oss oppmerksom på de høye prisene ved betaling til utlandet, kontaktet vi tre store banker, Den Norske Bank (DnB), Kreditkassen og Postbanken, for å finne ut hvilke gebyrer de tok.

Dyrt overalt

Prisene varierte noe, men i alle bankene må du betale betydelig mer enn ved innenlands betalinger. Betaler du via nettbanken din, blir det billigere enn hvis du bruker papirmåten. Og betaler du manuelt uten å ha konto i banken du betaler fra, må du ekstra kroner.

Ekspressbetaling er det dyreste alternativet i alle bankene. Da tar overførselen rundt en dag. Ved de andre betalingsmåtene må du regne med at det tar to til fem dager før pengene er fremme hos mottaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Postbanken: 105 kroner

Postbanken tar 105 kroner for å overføre penger til en konto i utlandet som ikke er Postbankkonto. Det gjelder overføring via postgiro. Betaler du i skranken, koster samme overføring 130 kroner.

Vil du også betale for kostnadene i utlandet, slik at mottaker får beløpet uavkortet, koster det 100 kroner i tillegg.

En ekspressbetaling gjennom Postbanken koster 265 kroner.

DnB: 110 kroner

DnB tar 110 kroner for papirbasert betaling til utlandet. Velger du elektronisk innlevering, halverer du beløpet, til 55 kroner. Tilleggsprisen er minst 100 kroner for at beløpet skal nå frem til mottaker uavkortet.

Haster betalingen, må du betale 350 kroner for papirbasert ekspressoverføring, eller 300 kroner om du bruker nettet.

Kreditkassen:110 kroner

I Kreditkassen koster det 110 kroner med en overføring til utlandet via K-Banks skjema, eller 60 kroner via nettet. Betaler du manuelt, koster overførselen 140 kroner. Tillegget hvis beløpet må frem til mottaker uavkortet er fra 100 til 200 kroner.

Ekspressoverføring koster fra 300 til 450 kroner i Kreditkassen.

-Mer arbeid

Informasjonssjef i Kreditkassen, Tore Westhrin, forsvarer de høye gebyrene med at overføringer til utlandet krever mer arbeid.

- Oppgjørssystemene er helt anerledes mellom bankene internasjonalt. Skal vi sende penger til utlandet er det mer data å håndtere, mer jobb, og større kostnader for banken, sier Westhrin.

- Hvorfor er det billigere om du går via Internett?
- Skjemaet sendes da direkte til utlandsavdelingen, og du hopper over et ledd. Du gjør da en kundebehandlers jobb, og prosessen blir billigere, sier Westhrin.