Dyreste lånet noensinne

Mister du kortet i utlandet, kan du få tilsendt nødkort og nødkontanter. Gebyrene er skyhøye.

<B>Kortet, mobilen og lommeboka </b>Har du for vane a havne ofte i denne situasjonen, bør du velge Skandiabanken. Foto: Colourbox.com
Kortet, mobilen og lommeboka Har du for vane a havne ofte i denne situasjonen, bør du velge Skandiabanken. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er dyrt å være fattig, og når du går trygg og relativt velbeslått ut i de hjemlige gater, løper bankene etter deg med penger og kort. Null i innmelding, null i årsgebyr, null null null. Annerledes når du våkner nedtrykt og nedslått i en eller annen rennestein, med ullne minner om de forutgående timene. Du behøver penger, og det kvikt. Du får ikke kjøpt deg en flaske vann engang, og vannet i fontenen er ikke drikkelig. Og hvor er mobiltelefonen?

Når du klager din nød til hotellet, signaliserer de at de vil kaste deg ut og kanskje kontakte politiet. Men du klarer å tigge deg til å få låne telefonen og ringer banken din hjemme, eller direkte til Teller, Visas representant i Norge.

På dette tidspunktet er betalingsviljen din blitt høy. Hundre kroner i renter for en hundrelapp er et røverkjøp.

Se pristabell nederst i artikkelen.

Kavalleriet kommer

There is no such thing as a free lunch..  Men i dette tilfellet tar Skandiabanken (her ved informasjonssjef Johnny Andersen) regningen. Foto: Oskar Andersen
There is no such thing as a free lunch.. Men i dette tilfellet tar Skandiabanken (her ved informasjonssjef Johnny Andersen) regningen. Foto: Oskar Andersen Vis mer


- Det vil jo bli en diskusjon om hvor lenge du skal være der du er, sier Johnny Andersen i Skandiabanken. - Det tar 1-3 dager å få frem et nødkort, avhengig av hvor i verden du befinner deg. Man må også finne et godt og trygt avleveringssted. Vanligvis er dette på et hotell eller i en bank.

Så får du bare finne frem pappkruset og sette deg på gaten til de kjekke guttene og jentene fra DHL eller en annen transportør dukker opp med kortet ditt.

Dette nødkortet vil være en slags kopi av ditt vanlige Visakort. Pengene trekkes fra den samme kilden som kortet du mistet, vanligvis lønnskontoen din.

Men nødkortet vil virke bare et gitt antall dager, vanligvis så lenge som du har tenkt å være hjemmefra og noen dager til.

Cash også

Flere banker tar over tusen kroner for nødkortet. Får du f.eks. 5.000 kroner, blir dette et fantastisk dyrt lån. Men du er kanskje likevel glad når pengene endelig dukker opp.

Om du er et sted der det er upraktisk å bruke kort - det finnes stadig noen få slike land - kan du i stedet få kontanter. Kontantene trekkes fra din konto, slik at dette ikke innebærer noe lån. Som prislisten under viser, er det vanligvis litt billigere å få tilsendt kontanter.

Skandiabanken vinner

- Vi synes det er positivt at det blir oppmerksomhet også rundt de sjeldnere benyttede tjenestene, sier Johnyy Andersen. Det er ikke så rart, siden banken han er informasjonssjef for, Skandiabanken, vinner prissammenlikningen denne gangen.

- Det er en del av vårt konsept at det ikke skal være noen overraskelser med liten skrift, fotnoter eller asterisker.

- Nødkort og nødkontanter er en lite kjent type tjeneste, hvor prisene sjeldent kommer frem. Skandiabanken må betale Visa for å utføre denne tjenesten, men i dette tilfellet har vi bestemt oss for ikke å belaste kundene videre.

En av de tre dyreste bankene er Sparebanken1 Midt-Norge.

- Dette er en plassering i prisrankingen vi ikke ønsker å ha, og ser det som naturlig å vurdere våre priser påny. Riktignok er slike nødtjenester lite etterspurt hos oss, men vi har som ambisjon å være konkurransedyktig generelt, sier informasjonsdirektør Hans Tronstad i SpareBank 1 SMN.

Bank Kort Nødkort Nødkontanter Kommentar
DnBNor 500 Gratis ved flere av kundeprogrammene
Nordea 800
Sparebank1 Hedmark Visa Patent 800 500 Gratis for Visa Gold
Skandiabanken Kort 0 0
Meldal sparebank VISA kort 1.350 850
Postbanken Postbankkort Visa 500 500
Fokus Fokus 24/7 Visa 850 850
SE-banken Visa Electron 200 Dette kortet kan muligens ikke brukes i utlandet.
Sparebank1 Midt-Norge Visa 1.350 850
Sparebanken Vest Visa 0 0
Sparebank1 Nord-Norge Visa 100 "Erstatningskort ved tapt kort" 100 kr, står det i prislisten.
BNP Paribas Visa 1.350 850 "(Grunnet kostnad hos TELLER)" står det i prislisten.