Dyrest mat i Norge

MAT: Tallene fra 2001 bekrefter hva lommeboken din har fortalt deg. Du betaler over 50 prosent mer for matkurven enn det innbyggerne i EU gjør.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

EFTA-landene Norge, Sveits og Island har de høyeste matvareprisene i Europa, men også Danmark ligger betydelig over EU-gjennomsnittet. Det viser tallene SSB presenterer fra Eurostat.

Fakta:

  • Prisnivået på matvarer i Norge ligger 54 prosent høyere enn i EU sett under ett.
  • For alkoholfrie drikkevarer er forskjellen 64 prosent, mens tungt avgiftsbelagte produkter som alkohol og tobakk trekker det norske prisnivået ytterligere opp.

Norge, Sveits og Island er prisverstingene

De tre EFTA-landene og - i noe mindre grad - Danmark utmerker seg med et høyt prisnivå for alle typer matvarer.

I Norge er det spesielt prisene på brød og kornprodukter, sukkervarer og kjøtt, som fører til det høye prisnivået. Til sammenligning er frukt den produktgruppen som har det laveste relative prisnivået sett i forhold til EU.

Blant de alkoholfrie drikkevarene er det særlig gruppen brus, saft og mineralvann som trekker prisnivået opp. Kaffe, te og kakao ligger derimot nærmere det europeiske gjennomsnittet.

Norge og Island utmerker seg også med et høyt prisnivå på drikkevarer, og dette gjelder både de alkoholfrie og de alkoholholdige. Tobakksvarer har likevel høyest prisnivå i Norge og Storbritannia.

Dyrest og billigst i EU-landene

Det danske prisnivået er det høyeste i EU, og ligger 28 prosent over EU-gjennomsnittet. Også i Sverige og Finland ligger prisnivået på matvarer noe over snittet i EU, mens Hellas, Portugal og Spania har de laveste matvareprisene blant de 15 EU-landene.

De fleste av EUs søkerland har et vesentlig lavere prisnivå.

Tar ikke hensyn til inntektsnivå

Tallene tar ikke hensyn til at også inntektsnivået er forskjellig i de ulike landene.

Tidligere offentliggjort statistikk indikerer likevel en tendens til samvariasjon mellom høyt prisnivå og høyt inntektsnivå. For eksempel hadde EFTA-landene i 2000 et høyere bruttonasjonalprodukt per innbygger enn EU-landene sett under ett, selv etter at det er tatt hensyn til forskjeller i prisnivå.

Kilde: Den europeiske kjøpekraftsundersøkelsen, som er koordinert av Eurostat. Hentet fra SSBs nettsider.

Resultatene som nettopp er offentliggjort er kun foreløpige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer