Dyrest å tanke her

Flere gir oss ferieoversikt over bensinpriser. Sjekk hvor du bør tanke.

<strong>FERIEDRIVSTOFF:</strong> Sjekk hvor det betaler seg å fylle full tank på bilferie. Foto: Colourbox.com
FERIEDRIVSTOFF: Sjekk hvor det betaler seg å fylle full tank på bilferie. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Full tank får du til store prisforskjeller. Skal du på bilferie i sommer, bør du sjekke disse prisoversiktene før du drar.

Og billigst er ...

Det er et godt stykke vei herfra til Kroatia, og det gjelder også priser på drivstoff. I følge den tyske bilistorganisasjonen ADACs ferieoversikt, ligger prisnivået i Kroatia for tiden rundt 1,15 euro for bensin. Det tilsvarer cirka ni kroner etter dagens kurs. Dieselprisen er lav i Kroatia også, men lavere i Luxembourg - 1,01 euro for en liter. Det tilsvarer cirka åtte kroner. Her hjemme er vi vant til dieselpriser i leiet over 10-11-12 kroner, mens bensinprisen nå gjerne svinger rundt en krone høyere.

La oss si du fyller på 60 liter. Da får du dieseltanken for 490 kroner i Luxembourg, mens samme tank koster deg cirka 690 kroner i Norge (utgangspunkt: 11,50 per liter). For bensinbilisten blir differansen mellom Kroatia og Norge på 192 kroner, om vi tar utgangspunkt i norske priser på 12,50 kroner per liter.

Altså rundt regnet 200 kroner billigere på 60-literstankingen i de rimeligste landene.

NAFs prisoversikt inneholder noen flere land, og her kommer Latvia billigst ut med literpriser på bensin (98 oktan) på 9,35 kroner. I miniputtstaten Andorra slipper du med 8,03 for diesel. Her har vi sett bort fra de latterlig billige skatteparadisene Jersey og Guernsey, som har priser helt nede på 3-4-tallet.

(Vil du mimre om billigere tider, kan du se artikkelen vår om feriedrivstoff fra 2004. Her fant vi priser nede på fem- og sekstallet. Det var nok gladere tider for de som likte å svi av suppe på europeiske veier.)

Les også: Så mye drivstoff bruker de egentlig

Store forskjeller mellom naboland

Lille bensinstasjon på veien der, hvem er dyrest av landene her? Foto: COLOURBOX
Lille bensinstasjon på veien der, hvem er dyrest av landene her? Foto: COLOURBOX Vis mer


Men man må jo ta fyllingen på veien, så det er langt mer interessant for den praktiske turist å se på prisforskjellene mellom naboland. Skal man gjøre Europa eller Skandinavia i bil, er det nemlig også litt å hente på å tanke smart. ADAC peker for eksempel på at turister som kjører til Italia via Østerrike har mye å hente på å fylle opp før de passerer grensen til Italia.

Det er også verdt å notere seg at mens Kroatia er av de billigste landene, er det ikke mange mil til Hellas som er et av de dyreste. Det samme gjelder for Nederland sin i NAFs lister kommer ut som et av de dyreste drivstofflandene. Herfra skal du ikke kjøre langt før du kommer til Luxembourg og noen av de lavere pumpeprisene.

I våre naboland er det stort sett rimelig å anta at det er billigere å fylle i Sverige enn her hjemme og i Danmark, mens Finland har mye rimeligere diesel.

- Pristoppen for bensin og diesel bruker å inntreffe mellom Sankthans og midten av juli. Siden bruker det gradvis å synke for deretter å falle videre ned i slutten av august eller september, sa Ulf Svahn, ved bransjeorganisasjonen Svenska Petroleumsinstitutet til den svenske avisen DN.se tidligere i juli.

Men du kan gjøre mer enn å se på pumpeprisene

Det er ikke bare hvor du fyller som avgjør ferieregningen på drivstoff til sist. Heldigvis kan du gjøre ditt for å redusere forbruket også.

Her er 35 tips som kan gjøre solide innhugg i drivstofforbruket ditt.

Hvorfor så store forskjeller?

Hovedårsaken til prisforskjellene er store variasjoner i avgiftsnivå, i tillegg til levekostnader og inntektsnivå forøvrig i de ulike landene.

Her ser du prislistene
Her er prisoversikten fra ADAC, priser i Euro (tysk)
Her er NAFs prisliste fra Europa i juli (pdf)
Sjekk også den danske oversikten fra Trafikken.dk

DinSides bensinrapportører hjelper deg å finne billigste fyllesteder i Norge:
Her er prislisten for norske bensinstasjoner
Her er prislisten på diesel ved norske bensinstasjoner

Vil du også bli bensinrapportør? Her registrerer du deg.