Dyrere øl og tobakk over grensen

Politisk enighet i Sverige om at avgiftene må økes.

<B>DYRERE:</B> Alkohol og tobakk blir med all sannsynlighet litt dyrere neste år. De nye prisene blir ikke betydelig høyere, og vil nok ikke skremme nordmenn fra å grensehandle. Foto: Colourbox.com
DYRERE: Alkohol og tobakk blir med all sannsynlighet litt dyrere neste år. De nye prisene blir ikke betydelig høyere, og vil nok ikke skremme nordmenn fra å grensehandle. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om 16 dager stenger valglokalene i Sverige. Da skal svenskene bestemme om det er den borgerlige eller rødgrønne blokken som skal styre landet de neste årene.

Men uansett hvilke partier som vinner valget, er det én ting som er ganske så sikkert: Både alkohol og tobakk vil bli dyrere. Det melder det svenske nyhetsbyrået Tidningarnas Telegrambyrå (TT)

Den sittende borgerlige regjeringen har allerede gått ut og programfestet at de ønsker en avgiftsøkning på alkohol og tobakk, og de rødgrønne partiene har også tidligere i år gått ut med et liknende forslag.

SLØSER DU? Regn ut hvor mye penger du bruker i året på alkohol og tobakk

Hvor mye er det snakk om?

En avgiftsøkning vil selvsagt påvirke lommeboken til alle de tusenvis av nordmennene som valfarter over grensen for å kjøpe billige drikkevarer på Systembolaget.

Spørsmålet blir derfor hvor mye mer du må regne med å betale etter at avgiftsøkningene. De rødgrønne partiene har foreslått i sitt tidligere alternative budsjett at avgiftene på alkohol og tobakk økes med 12,5 prosent. Utregninger gjort av TT viser at en vanlig flaske sprit vil koste 24 svenske kroner mer med en slik avgiftsøkning, mens en billig flaske vin til drøyt 70 svenske kroner vil bli mellom 2-3 kroner dyrere. En pakke med sigaretter vil koste to kroner mer, og en snusboks vil koste 2,40 kroner mer.

Dersom de borgerlige partiene skulle stikke av med seieren kan avgiftene på tobakk stige med 8 prosent, mens alkoholavgiftene vil stige med inntil 13 prosent. Dette gir en prisøkning som ikke ligger langt unna forslaget til de rødgrønne.

Det kan bli betydelig vanskeligere å få tak i tobakk i Norge. Les hvorfor her.

 Foto: Colourbox/DinSide
Det kan bli betydelig vanskeligere å få tak i tobakk i Norge. Les hvorfor her.

Foto: Colourbox/DinSide Vis mer


Gir penger i kassen

Forklaringen på avgiftsøkningene er ikke ukjent for oss nordmenn. De svenske politikerne håper at konsumet av tobakk og alkohol vil minske når prisene går opp.

- Mange som bruker tobakk vil slutte, og da kan prisen være en faktor som får dem til å ta steget, sier Åsa Lundquist i det svenske Folkehelseinstituttet, til TT.

Man skal heller ikke glemme det faktum at økte avgifter selvsagt gir ekstra penger i den svenske statskassen. Her snakker vi om en ikke så ubetydelig sum på mellom 1,8 - 2 milliarder kroner.

Samtidig håper den svenske regjeringen på at dersom konsumet går ned, vil utgiftene som er forbundet med skadevirkningene av disse rusmidlene vil reduseres, ifølge TT.

Sterkere svensk krone gjør det dyrere

Avgiftsøkningen på alkohol og tobakk gir på ingen måte noe stort prishopp. Det som muligens er mer relevant for nordmenn på handletur i Sverige er hvor god kursen på svenskekronen er.

For øyeblikket koster 100 svenske kroner 85 norske. Ifølge tall fra Norges Bank er dette litt høyere enn det kursen stort sett har ligget på de siste par årene, men fortsatt lavt sammenliknet med gjennomsnittlig kurs på 2000-tallet.

Endringer i kursen påvirker hvor mye du må ut med for varene dine. Ikke minst kan det bli mye dyrere enn antatt dersom du lar butikken selv gjøre om kursen for deg, ved at du betaler i norske kroner i stedet for svenske. Huskeregel nummer én når du handler i utlandet er alltid å velge lokal valuta, for å slippe å betale ekstra gebyrer.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!