Nordmenn setter nye rekorder i grensehandel. Her fra en av de populære dagligvarebutikkene over grensen. Foto: EuroCash
Nordmenn setter nye rekorder i grensehandel. Her fra en av de populære dagligvarebutikkene over grensen. Foto: EuroCashVis mer

Dyrere grensehandel

Den svenske kronen har blitt dyrere.

Det siste året har nordmenn grensehandlet for 10,5 milliarder kroner. Dette er en økning på nesten 8 prosent sammenlignet med året før, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Rundt halvparten av alle de 6,2 millioner dagsturene nordmenn tar over grensen går til den svenske handlebyen Strømstad. Det betyr at flertallet som drar på handleturer i utlandet, antageligvis får bruk for svenske kroner.

Heldigvis for oss nordmenn har vi fått svært mye ut av hver eneste svenske krone. Det har ikke vært uvanlig å bare betale 80 kroner for en svensk hundrelapp.

Så mye må du betale

Det nærmer seg jul, og det er liten grunn til å tro at svenskehandelen vil minke de neste månedene. Men alle nordmenn på vei til Sverige nå bør være oppmerksomme på at det ikke lenger nytter å gange den svenske prisen med 0,8.

Den svenske kronen har de siste månedene krøpet sakte, men sikkert oppover, og ferskeste valutaoppdatering fra Norges Bank viser at hundre svenske kroner koster 88 norske.

Det betyr at den norske kronen fortsatt er en del sterkere enn den svenske, men at svenskekronen haler innpå. I gjennomsnitt har en svensk hundrelapp kostet 86,9 kroner fra år 2000 til i dag, noe som gjør dagens kurs høyere enn hva vi har vært vant med de siste årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Valutakalkulator

Valutafella

De aller fleste butikkene over grensen er utstyrt med to betalingsterminaler, og du bestemmer selv hvor du vil dra kortet.

Den ene terminalen lar deg bruke chip-en din og betale i norske kroner. Den andre krever at du bruker magnetstripen for så å betale i svenske kroner.

Velger du å betale i norske kroner, betaler du sannsynligvis mer enn du trenger. Da får du et heftig valutapåslag, noe som gjør at kursen blir enda høyere enn antatt.

Husk at det er spesielt viktig å skjule pin-koden din når du bruker magnetstripen, siden det er betydelig større risiko for å bli svindlet dersom du bruker kortet på denne måten.


Normal dansk krone

Det er ikke bare Sverige som tjener penger på nordmenns handlevilje. Mange nordmenn drar til Danmark for å handle, derfor er ikke en god og billig danskekrone noe å forakte.

Akkurat nå betaler du fra 109,2 kroner for en dansk hundrelapp. Spådommen om at danske og norske kroner skulle bli like mye verdt har da med andre ord ikke slått gjennom.

Dagens kurs på de danske kronene er litt høyere enn snittet siden år 2000, men ikke mye. Kursen har faktisk i denne perioden vært oppe i drøyt 130 norske kroner for 100 danske, og med det i mente er vel ikke kursen så veldig dårlig likevel.

Hva med euro, dollar og pund?

Euroen ligger per dags dato på 8,1 kroner, noe som er ganske nøyaktig det som euroen har ligget på siden den ble innført.

Britiske pund er fortsatt statistisk sett billig. I snitt har kursen ligget på 11,6 kroner de siste årene. Nå slipper du unna med 9,2 kroner per pund.

Amerikanske dollar er drøyt en krone billigere enn det som har vært vanlig siden år 2000. I dag står Norges Banks dollarkurs på 5,8 kroner.

Dyrere grensehandel