<b>Ekstra forsikring?</b> Over 1.000 kroner i året koster det nå å forsikre en iPhone hos NetCom. Penger du antakelig ikke får mye glede av. Foto: Per Ervland
Ekstra forsikring? Over 1.000 kroner i året koster det nå å forsikre en iPhone hos NetCom. Penger du antakelig ikke får mye glede av. Foto: Per ErvlandVis mer

Dyrere for iPhone-eiere

NetCom setter opp egenandelen og lager egen forsikring. Avtalen vil koste deg minst 1.000 kroner i året.

– Reparasjons- og erstatningskostnadene for iPhone har vist seg å være høyere enn for mange andre telefoner. Vi har derfor valgt å opprette en egen forsikring for iPhone – NetCom Active Extra, skriver NetCom til sine kunder.

Dersom du i dag bruker iPhone og har NetCom-forsikringen Active, vil det være en betydelig økning i din egenandel, nemlig fra 350 til 600 kroner. Øvrige telefoner får en mindre økning.

– Den gamle forsikringen NetCom Active vil ikke lenger dekke iPhone for nye kunder, og de anbefales heller å tegne NetCom Active Extra. For å gjøre overgangen så smidig som mulig for eksisterende forsikringskunder, kan de velge å bli liggende på den gamle forsikringsordingen, men da med en høyere egenandel, sier kommunikasjonsrådgiver i NetCom Charlotte Erikstad.

>>> Ikke kryss av her! (Altfor mange gjør det.)

Koster deg minst 1.000,- i året

Velger du å bli liggende på gammel ording, vil minste egenandel ved skade bli 40 prosent av kostnaden for å få den reparert eller erstattet. Egenandelen for Active Extra er kr 600, i stedet for 350.

Du betaler altså 89 kroner i måneden, noe som utgjør 1.068 kroner per år, bare for å være forsikret. Deretter må du betale en ganske solid egenandel hvis du får en skade på mobiltelefonen. Spesielt dersom skaden inntreffer når du bare har hatt telefonen en kort stund:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom første skade inntreffer i de første tre månedene av forsikringsavtalen, beregnet fra tegningstidpunktet, er egenandelen kr 1.000. Dersom første skade inntreffer etter dette er egenandelen kr 600. Ved et nytt skadetilfelle innen 18 måneder etter forrige skadesak er egenandelen kr 1.200, står det i NetCom Active Extras forsikringsvilkår.

Får du en skade etter et år, betaler du altså 1.600 kroner til NetCom før du får noe tilbake.

Til sammenligning kan du tegne en helårs reiseforsikring til 6-700 kroner.

ID-forsikring - trenger du det da?

Mye som ikke dekkes

NetCom er ikke alene om å tilby egne forsikringer på iPhone. Telenor gjør det samme og tar 99 kroner per måned for sin iPhone-forsikring.

Det er også en økende tendens til at elektronikkselgere tilbyr egne forsikringer på mobiltelefoner og elektroniske produkter. Disse forsikringene er ofte omtalt som tilleggsforsikringer, noe både DinSide og Forbrukerrådet tidligere har advart mot.

En av grunnene til at forsikringene kan være en dårlig deal, er at det er mange skader som ikke dekkes.

Ifølge Forbrukerrådet er typiske mobilhenvendelser som blir avvist av butikkene, mobiltelefoner som faller i gulvet og går i stykker, eller som blir fuktskadet etter en skitur.


>>> Bør du tegne ransforsikring?

Mange er forsikret allerede

I tillegg til at det er mange skader som ikke dekkes av iPhone-forsikringen, kan det faktisk hende at du er forsikret allerede. I alle fall mot tap av mobiltelefonen. Dette dekkes nemlig som regel av reiseforsikringen dersom du er utenfor hjemmet.

>>> Reiseforsikringen dekker mer enn du tror

Forbrukerrådets generelle mening om tilleggsforsikringer er at prisen for slik forsikring som regel er høy i forhold til hva varen koster, og det er oftest mer fornuftig å være sitt eget forsikringsselskap. Du kan heller ha pengene i bakhånd om uhellet skulle være ute.

Gjør heller dette

  • Sjekk vilkårene i reise- og innboforsikringene dine og sett deg inn i hvilke mobiluhell du allerede er beskyttet mot.
  • Vit at Forbrukerkjøpsloven gir selger ansvar for feil som skyldes en svakhet ved mobiltelefonen.
  • NetComs mobilforsikring dekker for eksempel misbruk av SIM-kort med inntil 20.000 kroner, men med aktiv bruk av kodelåsen slipper du å bekymre deg for dette. Ring i tillegg mobilselskapet og sperr mobilen så fort du oppdager at den har blitt borte.
  • Det finnes applikasjoner til iPhone som både kan finne og slette innholdet på mobilen. Last for eksempel ned MobileMe, en applikasjon som til og med kan låse iPhonen din fra en ekstern enhet til du har fått kontroll på mobiltelefonen din igjen.