Dyrere ADSL enn de fleste

For å tjene mer på ADSL vil Telenor innføre tellerskritt eller priser basert på nedlastning. Likevel har selskapet de høyeste ADSL-prisene i Europa/USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tall fra Oftel, det britiske teletilsynet, gir et treffende bilde av prisene på ulike bredbåndstilbud i ulike land.

Forskjellene

I sin halvårige rapport viser Oftel snittprisene for sentrale europeiske land samt USA. En sammenlikning med Telenors ADSL-priser viser tydelig at nordmenn betaler mye.

Selv uten etableringsavgiften på 995 kroner, koster både Telenors langsomste ADSL-tilbud mellom to og tre ganger mer enn i andre land. Selv ikke de høye prisene her i landet forklarer slike forskjeller. Det er tilfellet både når man sammenlikner månedsprisene og når man sammenlikner prisene i forhold til hastigheten.

Likevel vil Telenor vekk fra fastpris og ubegrenset nett-tilgang. Avtroppende Telenor-sjef Tormod Hermansen sa forleden at årsaken er at selskapet ikke tjener nok på fastpris.

Telefoniprising

Selskapet bruker mer penger enn ventet på utrullingen av ADSL-tjenestene, og må ha mange kroner inn i kassa. De mest aktive av Telenors 50.000 ADSL-kunder, som belaster båndbredden i nettet mest, vil bli rammet hardest.

- En omlegging vil gjøre det billigere for noen, men dyrere for denne gruppen, sier Anne Marie Storli, informasjonsdirektør i Post- og teletilsynet.

Tilsynet har faktisk ikke hjemmel til å regulere prisene på ADSL og tekstmeldinger. Grunnen er at tjenestene defineres som datatjenester. Markedet er i dag eneste regulerende aktør for slike tjenester.

Reagerer

Mange i markedet reagerer på Telenors planer. En underskriftsaksjon har så langt samlet mer enn 10.000 underskrifter. I telekonsulentselskapet Teleplan stiller man seg undrende til Telenor.

- Muligens vil dette lønne seg på kort sikt, men på lengre sikt vil Telenor antagelig tape på det. Vi tror ikke på tellerskritt som løsningen framover, sier Øyvind Sørgjerd, business area manager i Teleplan.

Nextgentel, UPC, Tiscali og UPC gjør at det i dag er konkurranse på ADSL i Norge. Sørgjerd er usikker på om disse selskapene også vil gå bort fra fastpris, men mener Telenor uansett kan miste kunder.

Ulovlig

Ifølge Teleloven har Telenor ikke lov til å innføre tellerskritt/byte-pris for kunder med bindingstid. Forbrukerrådet er ikke i tvil og vil se på saken dersom Telenor gjør dette.

- Bindingstida gjelder også for Telenor. Endrer de avtalevilkårene før bindingstida er ute, kan kundene si opp abonnementet, sier jurist Paal Bjønness ved Forbrukerrådets sekretariat.

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon sa fredag at også tellerskritt for kunder uten bindingstid kan være ulovlig. Grunnen er kundenes utgifter til installasjon og etableringsavgifter.

Ingen i Telenor var tilgjengelig for kommentar i forbindelse med denne saken.