Dyrere å låne penger

Det tok ikke lang tid fra Gjedrem satt opp renten, til de første meldingene om renteheving tikket inn. Først ute var Nordea, og bankgiganten DnB NOR fulgte hakk i hæl.


I går kunne NTB melde at Nordea var den første banken som hevet renten etter at Norges Bank torsdag satte opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng.

Nordea setter opp boliglånsrenten med inntil 0,2 prosentpoeng for dem som er medlemmer av bankens fordelsprogram. Beste boliglånsrente fra Nordea er nå 3,35 prosent.

Renten går oppover. Både på utlån og innskudd. Illustrasjon: Per Ervland
Renten går oppover. Både på utlån og innskudd. Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


Renten på innskudd økes med 0,25 prosentpoeng.

DnB Nor fulgte Nordeas eksempel og satte opp boliglånsrenten med inntil 0,25 prosent - tilsvarende Norges Bank.

Ifølge NTB har de fleste bankene planer om å sette opp renten, men beslutninger om når - og hvor mye - er ennå ikke tatt.

Bankenes nettsider ikke oppdatert

Selv om bankene varsler økte renter, er informasjonen ennå ikke videreformidlet til kundene.

Vår egen prisliste for boliglånsrenter som blant annet henter rentene fra bankenes egne nettsider, viser derfor ikke disse endringene ennå. Men vi regner med at både Nordea og DnB NOR snart vil være på banen med korrekt prisinformasjon til sine kunder.

Hvor mye dyrere?

10.000 kroners-spørsmålet er, bokstavelig talt: Hva har dette å si for deg, i kroner og øre?

Går renten opp med ett prosentpoeng, koster det deg 10.000 kroner ekstra i året, per million (før rentefradraget). 0,25 prosentpoeng utgjør altså 2.500 kroner (før samme rentefradrag) om du har en million i lån, eller 5.000 kroner om du har to millioner i lån.

Nøyaktig hvor mye mer en renteheving vil koste deg, kan du finne ut i vår Renteendringskalkulator.

Billigere å bytte bank

Som den observante leser vil se: Små rentehevinger kan utgjøre store innhogg i budsjettet. Heldigvis er det nå blitt billigere å bytte bank! Mens noen banker har tilbudt seg å dekke tinglysingsgebyret om du bytter til dem, har denne vinningen gjerne gått opp i rentespinningen.

Nå er imidlertid tinglysingsgebyret redusert til 215 kroner (fra og med 1. januar), og Forbrukerrådet håper dette vil gjøre det enklere å bytte bank - i tillegg til øke konkurransen bankene imellom når de ser at kundene lettere bytter beite.

"Reduksjonen av tinglysingsgebyret gjelder for refinansiering av lån innenfor samme kredittramme og med samme pantsetter og pantobjekt. Det skal nå en svært liten rentedifferanse til mellom bankene før det blir lønnsomt for forbruker å bytte bank," skriver Forbrukerrådet på sine nettsider.

Nyttige verktøy

Vil det lønne seg for deg? Her er et knippe verktøy som kan hjelpe deg med å finne de gunstigste tilbudene for deg.

Trykk her, og beregn hvor mye du kan låne til ulike rentesatser.

Trykk her, og beregn hva renteendringen betyr for DIN lommebok.

De beste rentene som til enhver tid tilbys kundene, både innskudd og utlån, finner du ved å trykke på lenkene øverst til høyre i artikkelen.

Les også:

  • Hvor er renten på vei?
  • Trykk her for å lese mer om hva vi mener bør skje med rentefradraget
  • Hva vi tror om renten på sikt

    Kilde: DinSide, Forbrukerrådet, NTB