Dyrere å flytte

At det er dyrt å skifte bolig er ingen bombe. For det er ingen tvil - også meglerne vet å ta seg betalt.

Kjøper du ny enebolig betaler du som regel en standard meglerprovisjon på cirka 2,5 prosent, i tillegg kommer dokumentavgiften til staten på 2,5 prosent, samt et tinglysingsgebyr.

Nå kan det altså bli enda dyrere å flytte. I tillegg til moms på selve eiendomsmeglingen, er det nemlig foreslått at tinglysingsgebyret skal øke med inntil 9 prosent.

Selv om momsen i utgangspunktet er på 23 prosent, vil også eiendomsmeglerne få en viss kostnadsbesparelse ved at de får fradrag for merverdiavgift på varer og tjenester de selv kjøper inn.

Som vanlig er det oss vanlige forbrukere som får svi. Meglernes kunder på næringseiendomsmarkedet, vil for eksempel ha rett til fradrag, slik at det i realiteten ikke vil bli noen avgiftsbelastning for dem.

Hvis vi forutsetter at merverdiavgiften veltes over i prisen du som privatperson må betale, antas det at den generelle prisøkningen på eiendomsmeglertjenester vil være på mellom 15 og 20 prosent.

Det er prosenter som svir, spesielt hvis du har gått lenger enn planlagt i budrundens avsluttende faser.

Graden av overveltning vil imidlertid avhenge av konkurransesituasjonen mellom meglerne der du bor. Her lønner det seg altså å følge med, og velge megler med omhu!

I tillegg er det heller ingen tvil om at det, hvis nå forslaget går igjennom, vil bli langt mer gunstig å kjøpe og selge bolig uten å gå veien om megler.

Artikkelen fortsetter under annonsen