Dyre utenlandssamtaler fram til neste sommer

EU-kommisjonen foreslo onsdag at prisene skal kuttes med opptil 70 prosent. Norske forbrukere må imidlertid vente minst til neste sommer før de får lavere mobilpriser på samtaler i utlandet.

Tidligere på DinSide:
  1. EU vil ha lavere ringepriser


Kommisjonen har vedtatt et lovforslag som må vedtas endelig i EU-parlamentet. Det vil komme norske forbrukere til gode - men mormor får ikke billige samtaler med barnebarna på sydenferie i år.

- Prisene vil bli kuttet tidligst neste sommer, sier avdelingsdirektør Torstein Olsen i Post- og teletilsynet til NTB.

Foto: Richard Mallinson/Jean Scheijen.
 Foto: Richard Mallinson/Jean Scheijen
Foto: Richard Mallinson/Jean Scheijen.
Foto: Richard Mallinson/Jean Scheijen Vis mer


Lovendringen vil gjøre at det blir billigere å ringe i de 28 landene som er med i EØS. Det inkluderer våre naboland, samt land nordmenn reiser mye til, for eksempel Spania, Hellas og Frankrike.

- Jeg tror anbefalingen vedtas i EU-parlamentet. Etter det vil nok prisene på mobilsamtaler i utlandet bli vesentlig lavere, sier Olsen.

Grunnen til at også norske forbrukere kan glede seg over vedtaket, er at EØS-avtalen gjør at også Norge vil rette seg etter de nye lovene.

- Vi følger med på hva de norske operatørene gjør, og sørger for at de setter ned prisene, sier Olsen.

Lobbyvirksomhet

Regulatørene i Europa, inkludert Post- og teletilsynet, har kommet med anbefalinger og forslag i endringer til det opprinnelige forslaget. Anbefalingene er delvis hørt.

- Det ble ikke gratis å motta samtaler i utlandet. Det er vi fornøyde med. Heller ikke lik pris på å ringe ute og hjemme ble vedtatt, sier Olsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange fryktet en slik lov ville gjort at mange importerte sim-kort fra land det var billig å ringe.

De mektige operatørene i Europa har også jobbet hardt for å få endret det opprinnelige forslaget, og har fått delvis gjennomslag.

- Taket på hvor mye de har lov til å ta for utgående, innkommende og landinterne samtaler er vi fornøyde med. Operatørene er nok ikke like glade, sier Olsen.

Økt volum

NetCom, en av de største operatørene i Norge, er ikke så misfornøyde med avtalen i Brussel.

- Vanligvis er vi for at markedet skal få regulere seg selv. Når det gjelder pris på mobilsamtaler i utlandet, viser det seg at det ikke har gått av seg selv. Da er det riktig at EU griper inn, sier kommunikasjonssjef Guri Wormdal i NetCom til NTB.


Hun vedgår at prisene har vært altfor høye, og at dette har medført at folk flest har unngått å bruke mobiltelefonen på reise.

- Vi håper og tror priskuttene kan føre til at flere ringer i utlandet. Slik vil kanskje ikke vedtaket føre til at operatørene taper penger, men at de tjener på det fordi volumet vil øke betraktelig, sier Wormdal.

Hun tror årsaken til at prisene har forblitt høye, er at de store aktørene i Europa har hatt så mye å tjene på det.

- Norske mobilbrukere har vært ei melkeku for dem, sier hun.

Når NetCom setter ned prisen, vet hun ikke.