Billigere, men fortsatt dyrt å være telefonkunde til 810- og 815-numre.
Billigere, men fortsatt dyrt å være telefonkunde til 810- og 815-numre.Vis mer

Dyre teletjenester blir billigere

Det blir nå billigere enn før å ringe til numre som starter med 815 og 810.

Telenor varsler at prisen du betaler for å ringe servicetelefoner på 810- og 815-numre nå går ned. Du må imidlertid ikke la jubelen ta overhånd for tidlig: Selv om prisen på disse tjenestene, som mange av oss alt for ofte må benytte, reduseres, betyr ikke det at det blir billig å ringe slike numre.

Såkalt gratis til 800-numre


Ringer du et 800-nummer er det i utgangspunktet gratis for deg. Det betyr at bedriften du ringer betaler hele kostnaden for samtalen. Men det betyr jo egentlig at du og jeg til sist likevel må betale gjennom prisen på bedriftens produkter.

Deler kostnaden ved 810-numre

Ringer du til numre som starter med 810, må både du og bedriften du ringer til betale hver sin del av samtalen. Prisen går nå litt ned, så en samtale hit koster deg 40 øre per minutt mot 43 øre som var prisen tidligere. I tillegg må du betale 50 øre i startpris for hver samtale.

Det finnes enkelte internettleverandører som benytter 810-numre. Disse er klassifisert annerledes, og du betaler ikke den prisen som er oppgitt her, men som regel vanlig lokal takst.

Du betaler for 815-numre

Ringer du til 815-numre betaler du for samtalen, mens bedriften du ringer til betaler hva det koster dem å benytte tjenesten uavhengig av hvor mange som ringer. Her er prisen også redusert. Fra tidligere 80 øre per minutt, slipper du nå unna med 60 øre per minutt. Startprisen er som tidligere: 50 øre per samtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanlige numre 2 til 5 ganger billigere

Det er stadig flere selskaper som velger å benytte 810- og 815-numre, og særlig til 815-numre er prisreduksjonen merkbar. Det er derfor ikke usannsynlig at telefonregningen din vil krympe etter dette. Men husk at det likevel er langt rimeligere å ringe selskapene på deres vanlige numre.

Det koster rundt 45 øre i startpris, 22 øre på dagtid og 14 øre på kveldstid å ringe et vanlig fasttelefonnumer. Men ringer du til selskapenes 810- og 815-numre betaler du altså 10 øre mer i starpris, og mellom 18 og 46 øre mer per minutt avhengig av når på døgnet du ringer. (Disse differansene er beregnet ut fra vanlig minuttpris hos de fleste teleleverandørene. Ringer du for eksempel med Tele2 blir vanlig pris marginalt lavere. Det samme gjelder om du ringer med selskapenes rabattordninger.)

Dyrere fra mobil

Ringer du disse numrene fra mobiltelefonen blir det enda mer å betale. Både hos NetCom og Telenor kan de fortelle om høyere priser.

Med Telenor Mobil: Ringer du til et 810-nummer skal det koste det samme som vanlig takst til et fast nummer. Det betyr at du betaler fra 0,69 til 3,49 på kveldstid og fra 0,89 til 6,99 på kveldstid. Ringer du numre som starter med 815 koster det fra omkring 3,5 til 7 kroner i minuttet. Prisene varierer med hvilket abonnement du har på mobiltelefonen. Generelt kan en si at proffabonnementene er billigst og kontantkortene er dyrest.

Med NetCom:Ringer du med en NetCom-telefon, vil prisen variere fra omkring 1,19 til 6,99 avhengig av abonnementstypen. Også her er det storbrukerne som ringer billigst og kontantkortene som gir deg høyest minuttpris.

Noen aktuelle selskaper

Her er eksempler på selskaper som benytter de to nummertypene:

Hit blir det litt billigere å ringe*
810-numre815-numre
DnBSparebanken NOR
Gjensidige ForsikringVår Bank og Forsikring
SASNSB
NAF alarmtelefonIBM learning Services
Ving Norge ASElkjøp
Saga SolreiserNor-Way Bussekspress
Storebrand BankIkea
40 øre per minutt + 50 øre startpris60 øre per minutt + 50 øre startpris
* Men det er fortsatt mye billigere å ringe vanlige telefonnumre, og prisene fra mobiltelefon blir høyere enn dette. (Dette er bare et utvalg av bedrifter som benytter disse numrene i sin kontakt med kunder.)