Dyre og dårlige slankepiller

Dyre og dårlige slankepiller

Svært overvektige har moderat effekt av rådyre slankepiller, viser en ny omfattende studie.

Publisert
Sist oppdatert
Kunsten er å finne ut hvordan man kan endre livsstil for resten av livet.


Acomplia, Xenical og Reductil er reseptbelagte slankepiller som til sammen brukes av 35.000 overvektige nordmenn. Og dette er ingen billig medisin, det nyeste midlet Accomplia koster 11.100 kroner årlig. Men effekten er dessverre lav, ifølge britiske forskere.

Er du for feit? Test din BMI her.

De mener for eksempel at Xenical reduserte vekten til overvektige med under fem kilo.

Men ifølge norske eksperter er ikke dette helt korrekt.

God og dårlig effekt

- Dette er ikke helt riktig, fordi man snakker om gjennomsnittlig moderat vektreduksjon. Det betyr at noen har god effekt og andre har dårligere effekt. En stor oversiktsstudie har vist at en av seks kan ha en uttalt vektreduksjon, sier lege og leder Jøran Hjelmesæth ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst til DinSide Helse.

Han legger til at de som har en god effekt de tre første månedene av behandlingen er de som har best nytte av behandlingen på sikt.

I den britiske studien deltok rundt 20.000 overvektige. Mellom 30 og 40 prosent sluttet med pillene i løpet av studien.

Nordmenn blir stadig fetere. Nå er hver femte nordmann fet og hver 50. nordmann lider av sykelig overvekt, det vil si en BMI på over 40. Det utgjør rundt fete 600.000 nordmenn, hvorav 60.000 er sykelig fete.

- Erfaring viser at slike studier har et stort frafall underveis, men vi vet ikke hvorfor. Slankepiller kan hjelpe overvektige til å bli slankere, men også til å opprettholde vektreduksjonen over tid. En nordisk studie viste at lavkaloridiett i kombinasjon med Xenical ga det beste resultatet, sier Hjelmesæth.

Stabil bruk
I studien nevnt ovenfor anbefaler The National Institute for Health and Clinical Excellence overvektige å slutte med medisinen etter tre måneder dersom de ikke har oppnådd en vektreduksjon på mer enn fem prosent.

Det mener avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk er et fornuftig forslag.

- Dette er svært dyre medisiner som man ikke får noe støtte til, og som studien viser har enkelte pasienter nesten ingen effekt, mens noen har bedre virkning. Det har vært uenighet hvor lenge man skal bruke midlet, men jeg tror at dette forslaget er et godt råd, sier han til DinSide Helse.

Tall fra Legemiddelverket viser at bruken av slankemidler har vært stabil de siste årene, og rundt 35.000 nordmenn fikk minst en resept på disse legemidlene i 2006.

Yoghurt, ost, slankepiller, melk og brød. Slik kan amerikanernes handleliste se ut om ikke lenge.

Psykiske bivirkninger
Madsen understreker at disse tre legemidlene virker svært forskjellige og at behandling med pillene bør skje under oppsyn fra lege.

- Xenical virker kun på tarmen. Pasienter som bruker denne pillen bør følge en diett uten mye fett, hvis ikke kan man få fettdiaré. Men dersom pillen brukes sammen med andre legemidler, kan den hemme opptaket av enkelte av disse, sier Madsen.

Xenical selges nå reseptfritt i USA.

- Vi har mange studier som viser at Xenical har dokumentert effekt, hvis ikke ville vi ikke hatt lov å selge det. Men som alle andre legemidler passer ikke disse for alle. Vi anbefaler også pasienter som ikke opplever vektreduksjon etter to til tre måneder til å prøve noe annet, sier kommunikasjonsansvarlig Vanja Stømstad i Roche.

Hun mener Xenical kan være mer krevende for pasienten.

- Ettersom Xenical virker direkte på tarmen, er det viktig at pasienten følger en fettfri diett, ellers vil man bare får diare,sier hun til DinSide Helse.

De to andre midlene Acomplia og Reductil virker derimot på appetittsenteret i hjernen. Acomplia er nå på overvåkningslisten over legemidler med særlige bivirkninger, mens Reductil har stått på listen tidligere.

- Depresjon og andre psykiske problemer kan oppstå ved bruk av disse to. I august 2007 ble det sendt brev til norske leger med råd om å ikke gi Acomplia til pasienter med depresjon. Legene ble også bedt om å følge opp pasientene nøye, sier han.

Motivasjon
Jøran Hjelmesæth sier at kunnskap og motivasjon til å endre livsstil er den aller viktigste indikatorene for å lykkes i kampen mot overvekt.

- Alle overvektige vet godt at man bør trimme litt mer og spise litt mindre.
Trening med lav intensitet gir best resultat.

Kunsten er å finne ut hvordan man kan endre livsstil for resten av livet. Behandlingen må derfor baseres på motivasjon til adferdsendring, sier Hjelmesæth.

Behov for å gå ned noen kilo? Her er 28 smarte knep som vil få deg ned i vekt, uten at du må tenke på slankekuren:

Sunt fett fra kokos og nøtter kan gjøre deg slank, hevder amerikanske forskere. En norsk ekspert er kritisk

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer