- Dyr mat og dårlig utvalg i norske matbutikker

Matkjedeutvalget bekrefter det mange har hevdet.

 Foto: COLOURBOX.COM
Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Matkjedeutvalget har det siste året gått norsk dagligvarebransje etter i sømmene, for å dokumentere blant annet prisnivået og vareutvalget i norske matbutikker.

I dag la de frem sin utredning, og konklusjonen er ikke til å misforstå:

Norsk mat er for dyr og utvalget i matvarebutikkene er for dårlig.

Skyldes ikke særnorske forhold

Matkjedeutvalget har sammenliknet norske priser på dagligvarer med prisene på varer hos Norges største handelspartenere, blant annet hos våre skandinaviske naboer.

Og det kommer kanskje ikke som en overraskelse at prisnivået i Norge er høyere enn i samtlige land utvalget har sammenliknet med.

Mye av dette kan skyldes norsk lønns- og kostnadsnivå og norske skatter og avgifter. Men det er ikke hele sannheten.

Utvalget har nemlig funnet ut at dersom vi trekker fra særnorske forhold, er fortsatt mange matvarer betydelig dyrere enn i andre land.

Faktisk er prisene på en rekke produkter, som ikke omfattes av tollvern og der lønn- og konstnadsforskjeller har liten innflytelse på leverandørprisene, rundt 22-23 prosent lavere i Sverige enn i Norge. I Danmark er prisene mellom 6-10 prosent lavere.

- Særnorske forhold som toll og merverdiavgift og geografiske forhold, sammen med at norske forbrukere er villige til å betale mer gjennom et høyt lønnsnivå er ikke tilstrekkelige grunner til å forklare de store prisforskjellene, sa matkjedeutvalget leder, Einar Steensnæs, på en pressekonferanse i dag.

PRISTULL: Er det rart du blir forvirret?

Dårlig utvalg

Det er ikke bare prisene i norske matbutikker som blir kritisert. Utvalget av matvarer i norske butikker er betydelig dårligere enn i alle andre land det er relevant å sammenlikne seg med, konkluderer Matkjedeutvalget.

- Det er betydelig flere produktvarianter i utenlandske butikker. Svenske kunder har dobbelt så mange produktvarianter å velge mellom enn hva norske kunder har, uttaler Steensnæs.

Han sier at selv om norske matbutikker er i endring, er ikke tiltakene tilstrekkelig til å gjøre noe med det dårlige utvalget.

- Det er absolutt noe på gang i norsk matvarebransje. Det er en vekst i antall produkter, noe høyere i Norge enn i Sverige, men veksten er så forsiktig at det vil ta lang tid før norske butikker tar igjen svenskene, sier Steensnæs.

Han nevner spesielt ferskvare, som kyllig, kjøtt og brød, der utvalget er betydelig bedre i andre land enn i Norge.

Er du fornøyd med prisnivået og produktutvalget i norske matbutikker? Diskuter med andre lesere i kommentarfeltet under.