Dyr mat blir billigere

Flere fullsortimentsbutikker er nesten like billige som lavpriskjedene. Er det da noen grunn til å handle i butikker med dårlig utvalg?

[Ugjyldig objekt (NAV)]
Dyr mat blir billigere

Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) og Konkurransetilsynet har nettopp lagt frem en prisundersøkelse av dagligvarekjedene i Norge.

Det overraskende i undersøkelsen er at flere fullsortimentsbutikker er nesten like billige som lavpriskjedene. Lavpriskjedene har alle et mye dårligere utvalg enn fullsortimentsbutikkene.

Lavpriskjedene Kiwi, Prix og Rimi ligger prismessig svært nær fullsortimentkjedene Rimi Stormarked, Obs! og Meny.

Klikk på lenken øverst til høyre for å sjekke forskjellene mellom de ulike butikkene.

Rema regjerer

Rema er fremdeles det billigste stedet å fylle handlekurven. Butikken ble også kåret som prisvinner i tilsvarende undersøkelser i oktober i fjor, og i mai i år.

Dyrest i landet er ICA Supermarked. Prisene er nesten 20 prosent høyere enn hos Rema 1000.

Momspolitiet virker

Undersøkelsen viser også at momsreformen, som skulle gi oss billigere mat, har virket etter sin hensikt.

- I gjennomsnitt skulle maten bli 9,7 prosent billigere. Undersøkelsen viser at de 11 butikkene gjennomsnittlig har redusert prisene med ti prosent, sier Randi Lavik, forsker i SIFO.

Hvis man korrigerer for sesongvariasjoner har matprisene blitt redusert med 8-9 prosent.

Men noen har vært flinkere enn andre.

- Rema har redusert prisene med 11 prosent, mens Spar og Ultra bare har redusert med 8,8 prosent, sier Lavik.

Fem om dagen er dyrt

Undersøkelsen viser også at prisspredningen mellom enkeltvarer i fullsortimentsbutikkene er mye større enn i lavpriskjedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I lavpriskjedene er det en prisvariasjon på 9 prosent, mens denne er på hele 22 prosent i fullsortimentsbutikkene.

- Det viser bare at forbrukerne har mye å tjene på å være aktiv i markedet - spesielt hvis de handler i fullsortimentsbutikkene, sier Randi Lavik.

Størst er forskjellen på frukt- og grøntvarer. Minst er variasjonen på øl- og tobakkvarer.

Konkurransen i fare

Ifølge Lasse Ekeberg, avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet, viser en tidligere undersøkelse at matprisene i Sverige og Danmark er om lag 12 prosent billigere enn i Norge.

- Det høye norske prisnivået skyldes ikke marginene til detaljnettet, men til leverandørnettet, sier han.

Avdelingsdirektøren mener at konkurransen er i fare.

- Det er et problem at fire matkjeder står for 100 prosent av markedet i Norge. Dessuten eier en av disse kjedene en av hovedgrossistene i landet, sier Lasse Ekeberg.

Ekeberg kan ikke love at Konkurransetilsynet kommer til å følge opp med lignende prisundersøkelser.

- Men kjedene bør ikke føle seg for sikre, ler han.